Geplaatst op
14/6/2022

Schrijf de beste metabeschrijvingen met deze 7 tips!

SEO
Schrijf geweldige metabeschrijvingen met deze 7 tips
Inhoudsopgave
inhoudsopgave

Wat is een goede metabeschrijving en aan welke eisen moet deze voldoen? In dit artikel gaan we het hebben over het schrijven en optimaliseren van metabeschrijvingen om zo meer clicks en conversies uit de zoekresultaten te halen.

Metabeschrijvingen hebben geen directe invloed op de ranking van je pagina binnen de zoekresultaten, maar dit betekent niet dat je ze over kan slaan in je SEO-optimalisatie. Metabeschrijvingen hebben namelijk wel invloed op je click-through rate, omdat ze de zoeker kunnen overhalen om op jouw website te klikken.

In dit artikel leggen we uit hoe je metabeschrijvingen schrijft die zoekmachines de content van je website beter laat begrijpen en die zoekers overhalen om te klikken op jouw website.

Wat is een metabeschrijving?

De metabeschrijving is een HTML tag die ervoor zorgt dat zoekmachines en zoekers een beschrijving te zien krijgen van de desbetreffende pagina. De metabeschrijving wordt in de zoekresultaten, onder de paginatitel, weergegeven.

Het verschil tussen een metabeschrijving en een SERP snippet

Er is vaak onduidelijkheid over wat het verschil tussen een metabeschrijving en een SERP snippet is. Dit zijn namelijk twee verschillende begrippen en het is belangrijk om het verschil tussen deze twee te begrijpen.

Een metabeschrijving is een HTML tag waarbij je controle hebt over de content die wordt weergegeven. Je kunt je eigen metabeschrijvingen schrijven en optimaliseren.

SERP snippets (Search Engine Result Page snippets) zijn stukjes tekst die Google gebruikt als beschrijving van een webpagina. Google gebruikt soms de metabeschrijving als SERP snippet, maar vaak stelt Google zelf een SERP snippet samen met de content van de webpagina.

Maar waarom gebruikt Google niet gewoon de metabeschrijving van een webpagina? Dit is afhankelijk de zoekopdracht die wordt ingevuld. Als een metabeschrijving van een webpagina geen antwoord op de zoekopdracht geeft, maar de content van de webpagina wel, maakt Google zelf een beschrijving die aansluit op de zoekopdracht.

Wat is een SERP snippet?

Hierboven zie je een voorbeeld van een SERP snippet. Google heeft met de content van de pagina een duidelijk antwoord gegeven op de zoekopdracht. Deze SERP snippet komt niet overeen met de metabeschrijving van deze pagina.

Dit lijkt iets van de laatste tijd, maar het is niets nieuws. Google heeft dit proces namelijk al jaren geleden geautomatiseerd.

Uit een grootschalig onderzoek dat Yoast recent heeft uitgevoerd zijn er twee belangrijke dingen naar boven gekomen over SERP snippets:

  • Bijna elke SERP snippet die je ziet, is herschreven door Google en is dus niet de standaard metabeschrijving van de desbetreffende webpagina. Dit doet Google zodat de snippets dan beter aansluiten en kunnen antwoorden op de zoekopdracht.
  • In twee derde van de onderzochte gevallen gebruikt Google zinnen uit de eerste paragraaf voor de SERP snippet. Dit betekent niet dat Google dit standaard doet voor elke site, maar het is wel een goede aanwijzing dat de eerste paragraaf van een artikel geschreven moet worden als een alternatieve metabeschrijving.

Het is belangrijk om het verschil te weten tussen SERP snippets en metabeschrijvingen om er zo goed mogelijk van te kunnen profiteren.

Waarom zijn metabeschrijvingen zo belangrijk voor SEO?

Net als vele andere rankingfactoren zijn metabeschrijvingen door de jaren heen steeds minder belangrijk geworden voor de ranking van je website. Ze worden nu zelfs niet meer meegenomen als factor in het rankingalgoritme van Google. Hoe zijn ze dan nog nuttig voor SEO?

Hoewel ze weinig invloed hebben op je ranking, hebben ze toch grote invloed op de hoeveelheid clicks, verkeer, conversies en omzet. Hieronder drie grote voordelen van geoptimaliseerde metabeschrijvingen:

  • Ze verhogen de CTR van een website in de zoekresultaten – Uit enkele onderzoeken van de afgelopen jaren blijkt dat een goedgeschreven en geoptimaliseerde metabeschrijving je click through rate aanzienlijk kan verhogen. Uit een onderzoek van Sistrix blijkt zelfs dat wanneer er bovenaan de zoekresultaten een SERP snippet staat, de click through rate voor het resultaat daaronder met 5.3% zakt. Hieraan zie je ook dat het belangrijk is om je content te optimaliseren voor SERP snippets.
  • Ze zorgen voor verkeer van hogere kwaliteit – Hoe hoger je in de zoekresultaten staat, hoe groter de kans dat er op jouw website geklikt wordt. Een geoptimaliseerde metabeschrijving kan deze kans nog groter maken. Als je bovenaan staat, maar je metabeschrijving sluit niet goed aan op de content van je website, dan wordt er alsnog niet op je website geklikt. Een geoptimaliseerde metabeschrijving zorgt ervoor dat zoekers sneller weten waar je pagina over gaat en dus ook gerichter je pagina zullen bezoeken.
  • Ze verhogen de kans op conversies – Wanneer een metabeschrijving aansluit op het onderwerp van de pagina, interessant is voor zoekers, en geoptimaliseerd is voor zowel zoeker als zoekmachine wordt de kans op conversies van de zoekpagina naar jouw website significant vergroot.

Wat is de aanbevolen of ideale lengte voor een metabeschrijving?

Het is al jaren de standaard om je metabeschrijvingen tussen de 155-165 tekens lang te houden. Hiermee voorkom je dat je metabeschrijvingen worden ingekort op de zoekresultatenpagina.

De ideale lengte voor een metabeschrijving komt allemaal neer op testen en onderzoeken wat voor jouw pagina’s het beste werkt.

7 tips om goede metabeschrijvingen te schrijven

Het verzinnen van een perfecte metabeschrijving is lastig, omdat je vaak moet testen en experimenteren voordat je iets vindt wat goed werkt. Met de volgende zeven tips kom je in ieder geval een heel eind.

Tip 1: Onderzoek je concurrentie

Onderzoek doen naar je concurrentie op de zoekresultatenpagina geeft inzicht wat werkt en wat niet, ongeacht welke industrie of niche je bedrijf of merk zich in bevindt. Je concurrentie is tenslotte wie je moet verslaan.

Hieronder vind je drie stappen om efficiënt onderzoek te doen naar je concurrentie:

Stap 1: Onderzoek de zoekresultatenpagina op het keyword waar je op wilt focussen

Deze stap is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel heel belangrijk. Het kan wat tijd kosten om door elk zoekresultaat heen te gaan om erachter te komen wat het beste werkt. Toch weet je hierna wel wat ervoor gaat zorgen dan je boven je concurrentie komt te staan doordat je kijkt wat voor hen werkt op de keywords waar je ook op wilt ranken.

Stap 2: Onderzoek de SEO inspanningen van je concurrenten

Onderzoek wie concurrenten zijn op het gebied van SEO en kijk naar de inspanningen die ze verrichten om op bepaalde keywords te ranken. Welke landingspagina’s gebruiken ze en rond welke keywords zijn deze landingspagina’s geoptimaliseerd? Zo weet je wat wel werkt en wat niet. Zo weet je ook waar eventuele gaps zitten die je kan opvullen.

Stap 3: Verzamel alle data en houd het bij

Door alle bevindingen in een spreadsheet te zetten en elke maand de data bij te houden kun je makkelijk zien wat werkt en wat niet, zonder dat het al te veel tijd kost.

Bij het onderzoeken van concurrenten is het belangrijk dat je niet blindelings kopieert wat je concurrentie doet. Onderzoek doen naar concurrenten is een goede manier een idee te krijgen wat werkt voor hen, maar dit betekent niet dat het per se voor je werkt. Het is belangrijk om vanuit je eigen merk te blijven denken en te blijven experimenteren.

Tip 2: Stippel je klantreis uit

Een klantreis is de ideale reis die jouw klant door je website maakt om uiteindelijk bij de eindbestemming te komen. Deze eindbestemming kan het inschrijven voor een nieuwsbrief, een product kopen, een service afnemen, etc. zijn. Deze klantreis bestaat uit enkele stappen en de pagina’s binnen je website staan doorgaans voor die stappen. Door je metabeschrijvingen te optimaliseren op basis van bepaalde stappen in de klantreis, zul je zien dat de bouncerate minder hoog is en dat je sneller converteert vanuit de zoekresultaten.

Tip 3: Wees uniek in je metabeschrijvingen

Elk merk zou een unieke tone of voice moeten hebben die samenhangend is met de identiteit van het merk. Zo heb je controle over hoe je merk overkomt op zoekers als ze het online tegenkomen.

Je tone of voice moet voor alle uitingen consistent zijn, dus ook voor je metabeschrijvingen. Elke metabeschrijving moet uniek zijn en geschreven zijn in de tone of voice van je bedrijf.

Als je weet wie je ideale klanten zijn, dan weet je ook hoe je ze moet aanspreken. Door je ideale klanten helder te hebben en dit te combineren met keywordonderzoek, is het mogelijk om je doelgroep aan te spreken met verfijnde en geoptimaliseerde metabeschrijvingen.

Tip 4: Neem de primaire keywords mee in je metabeschrijvingen

Google zegt dat ze de keywords in de metabeschrijving niet als rankingfactor gebruiken. Toch is het zo dat wanneer je een zoekopdracht uitvoert je vaak dikgedrukte keywords in een metabeschrijving ziet staan.

Keywords in a meta description

In de afbeelding hierboven zie je dat op basis van de zoekopdracht het keyword in de metabeschrijving van de website van Moz dikgedrukt weergegeven wordt.

Dit is natuurlijk geen bewijs dat Google de keywords in een metabeschrijving daadwerkelijk gebruikt als rankingfactor, maar deze functionaliteit is wel iets waarmee je de aandacht van de zoeker kan pakken en vasthouden.

Als jouw metabeschrijving beter aansluit dan die van jouw concurrenten, krijg jij de click.

Tip 5: Houd sociale trends in de gaten

Mensen die voorlopen op het gebied van social media zitten bovenop de veranderingen binnen de industrie en zijn een meester in het herkennen van opkomende trends. Hierom is het verstandig om influencers en voorlopers binnen je industrie te volgen om op de hoogte te blijven van actuele trends.

Je kunt zelfs een stapje verder gaan door te onderzoeken welke onderwerpen trending zijn binnen je niche en te kijken welke metabeschrijvingen en/of landingspagina’s het hoogste ranken voor deze trends.

Google Trends, ByzzSumo en Trending Topics op Twitter zijn allemaal goede plekken om erachter te komen wat er trending is binnen je industrie.

Tip 6: Richt je op een specifiek zoekersdoel

Ongeïnspireerde teksten, holle kreten en andere verkooppraatjes in je metabeschrijvingen schrikken potentiële klanten af.

Het is belangrijk dat je de zoeker het vertrouwen geeft dat jij de oplossing voor zijn probleem hebt. Je wilt je zoekers aanspreken over dat wat ze echt zoeken en ze niet in je marketingfunnel lokken.

Tip 7: Vernieuw je metabeschrijvingen bij oudere content

Het herschrijven en opfleuren van oude content kun je website een enorme boost geven en is een goede manier om weer wat verkeer naar oude pagina’s te trekken.

Door de metabeschrijvingen van oude pagina’s te verversen, kun je ook meer verkeer via social media trekken. Je kunt content namelijk opnieuw delen en veel meer interactie krijgen van oudere posts als je eens in de zoveel tijd al je oude content en metabeschrijvingen vernieuwt.

Balans in het optimaliseren van metabeschrijvingen

Bovenop alle tips die we net hebben besproken komt ook nog eens een karakterlimiet, goede branding en tone of voice en optimalisatie voor specifieke pagina’s kijken.

Het optimaliseren en verbeteren van metabeschrijvingen moet wel in balans blijven met je andere SEO inspanningen.

Als er één ding is dat je echt mee moet nemen uit dit artikel is dat je je metabeschrijvingen altijd moet schrijven met het doel om de gebruikerservaring te verbeteren en handige informatie te geven. Dat doen metabeschrijvingen namelijk het beste.

Ze zullen je niet helpen om hoger te ranken, maar ze kunnen je wel meer clicks geven door de zoeker te overtuigen dat jouw pagina het meeste waarde heeft.

Ben je benieuwd of hoe we jouw metabeschrijvingen kunnen verbeteren? Plan dan een gratis gesprek van 30 minuten in of neem contact op. Wij helpen je graag!

Lees verder:

Laten we het over jouw project hebben!

Klik op de knop hieronder om een gratis strategisch gesprek in te plannen waarin we samen verschillende manieren bespreken om je bedrijf online te laten groeien.