Inhoudsopgave
inhoudsopgave

Wat is een 2xx statuscode?

Wanneer je een website bezoekt of een pagina laadt, dient de browser een aanvraag in bij de server op de pagina op te halen. Het antwoord op deze aanvraag gebeurt met diverse codes. De 2xx statuscode is één van deze mogelijke antwoorden van de server. Wat is een 2xx statuscode en wat is de invloed op SEO? Je leest het op deze pagina.

Wat is een 2xx statuscode?

Een 2xx statuscode is een HTTP-statuscode. Deze codes worden gebruikt in de communicatie tussen servers en internetbrowsers. Een 2xx statuscode heeft meerdere varianten, waarbij de xx voor meerdere cijfers staat.

De betekenis van een 2xx statuscode en de verschillende varianten

Een 2xx statuscode geeft aan dat de aanvraag van een pagina succesvol is. De server heeft je aanvraag dan ontvangen, geaccepteerd en doorgevoerd. Dit is het geval wanneer een pagina zonder enige problemen laadt wanneer je op een link klikt.

Er zijn een aantal varianten van de 2xx statuscode waarbij de xx met diverse cijfers in te vullen zijn. Hieronder vindt je de mogelijke variaties met de betekenis:

  • 200 statuscode: Dit is de meest voorkomende statuscode. Het betekent dat de aanvraag succesvol is en dat de bezoekers van je website, maar ook de zoekmachines, alle inhoud van de pagina zonder problemen te zien krijgen.
  • 201 statuscode: Deze code betekent dat de aanvraag succesvol is en dat er een nieuwe bron is aangemaakt door de server. Dit kan bijvoorbeeld een nieuwe pagina zijn wanneer je ergens een account aanmaakt.
  • 202 statuscode: Deze code betekent dat de aanvraag ontvangen en geaccepteerd is, maar nog niet is doorgevoerd of momenteel wordt doorgevoerd. Dit is een tussentijdse respons en betekent dat de aanvraag zowel doorgevoerd als geannuleerd kan worden.
  • 203 statuscode: Deze code betekent dat de server de aanvraag succesvol door heeft gevoerd, maar dat de informatie is verkregen van een niet-geautoriseerde server.  Het is een soort waarschuwing van de server dat de informatie van een niet bekende bron komt en daardoor schadelijk zou kunnen zijn.
  • 204 statuscode: Deze code betekent dat de server de aanvraag succesvol heeft doorgevoerd, maar dat de browser niet naar een andere pagina hoeft te navigeren. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer je content opslaat, maar doorgaat met bewerken van deze content.
  • 205 statuscode: Deze code betekent dat de server de browser de opdracht geeft om een document te resetten. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer je een online formulier opstuurt en dat de inhoud gewist wordt.
  • 206 statuscode: Deze code is een respons voor een deel van een pagina, wanneer de browser een bepaald deel van een pagina op wilt halen. Dit is belangrijk wanneer er data is delen opgehaald wordt om het verspillen van onnodige capaciteit te voorkomen.

De invloed van een 2xx statuscode op de SEO

Een 2xx statuscode heeft wel degelijk een invloed op de SEO van een website of pagina. Het zorgt er namelijk voor dat de inhoud van een website of pagina goed zichtbaar is voor bezoekers en zoekmachines. Daarnaast kan je deze code gebruiken om eventuele problemen op de lossen.

Wat wij adviseren

Het is door statuscodes als de 2xx statuscode veel makkelijker om aanwezige problemen op te sporen. Mocht je website problemen ondervinden met het laden van pagina’s, dan raden we aan om de statuscodes goed in de gaten te houden om de oorzaak van deze problemen makkelijk te kunnen achterhalen.

Wanneer je er zelf niet uit komt kan je altijd nog een programmeur inschakelen. Zij weten als geen ander hoe je om kan gaan met deze statuscodes.

Laten we het over jouw project hebben!

Klik op de knop hieronder om een gratis strategisch gesprek in te plannen waarin we samen verschillende manieren bespreken om je bedrijf online te laten groeien.