Inhoudsopgave
inhoudsopgave

Wat is een browser?

Een browser, of webbrowser, is een programma (of een app op je tablet of smartphone) waarmee je het internet op kunt. Met een browser kun je dus websites bekijken. Er zijn veel verschillende browsers waar je uit kunt kiezen. De meest gebruikte browsers zijn Microsoft Edge (voorheen Internet Explorer), Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari en Opera.

Wat een browser precies is en wat de invloed is op SEO en webdesign lees je op deze pagina.

Wat is een browser?

Om het internet te gebruiken heb je een browser nodig. Een browser is dus een programma waarmee je op het internet kunt. Andere namen voor een browser zijn internetbrowser of webbrowser. Je gebruikt een browser op je pc, laptop, tablet of telefoon. Browsers hebben verschillende ingebouwde functionaliteiten om surfen op het internet zo makkelijk mogelijk te maken.

De functionaliteit van een browser

Browsers hebben tegenwoordig veel ingebouwde functionaliteiten om surfen op het internet zo makkelijk mogelijk te maken. Zo is het mogelijk om meerdere pagina’s naast elkaar te openen met tabbladen. Ook houdt een browser bij welke pagina’s je als laatste geopend hebt, zodat je deze makkelijk kan terugvinden om ze nog een keer te bekijken. Pagina’s die je regelmatig bezoekt of makkelijk terug wilt vinden kan je vastzetten met een bookmark. Vaak hebben browsers zelfs een functionaliteit om je inloggegevens van verschillende websites te bewaren en automatisch in te vullen.

Welke browser wordt het meest gebruikt?

De meest gebruikte browser voor desktop was in 2020 Google Chrome met gemiddeld 60%. Daarna volgt Safari met gemiddeld 15% en Mozilla Firefox met gemiddeld 8%. Google Chrome is voor desktopgebruikers verreweg het meest populair.

Voor mobiele gebruikers ziet het er net iets anders uit. Daar is Chrome nog steeds wel de meest gebruikte met gemiddeld 50%. Daarna komt Safari met gemiddeld 30%. Daarna komt Samsung Internet, de standaardbrowser op Samsung telefoons, met gemiddeld 12%.

De invloed van browsers op webdesign en SEO

Wanneer je een website aan het maken bent is het belangrijk dat je deze regelmatig test op verschillende browsers. Browsers volgen namelijk allemaal de W3C-standaarden bij het omzetten van HTML en CSS. Soms zitten er echter fouten in de interpretatie van deze standaarden bij verschillende browsers. Om er zeker van te zijn dat jouw website op elke browser optimaal werkt is het dus belangrijk om deze regelmatig te testen.

Daarnaast hebben de meeste browsers een inspectiefunctie waarmee je een website gemakkelijk op verschillende breedtes kan bekijken. Zo kan je dus makkelijk bekijken of je website er goed uitziet op mobiel. Aangezien de bruikbaarheid van je website op mobiel belangrijk is voor SEO is het verstandig om dit goed in de gaten te houden.

Wat wij adviseren

Wanneer je een nieuwe website aan het maken bent, is het belangrijk om te blijven controleren of de website het goed doet in verschillende browsers. Zo voorkom je dat bezoekers die een bepaalde browser gebruiken niet optimaal gebruik kunnen maken van jouw website.

Daarnaast is het belangrijk om de responsiveness van jouw website te blijven controleren. Dit doe je heel eenvoudig met de inspectiefunctie die veel browsers hebben.

Laten we het over jouw project hebben!

Klik op de knop hieronder om een gratis strategisch gesprek in te plannen waarin we samen verschillende manieren bespreken om je bedrijf online te laten groeien.