Inhoudsopgave
inhoudsopgave

Wat is indexeren?

Indexeren is het proces van het verzamelen van informatie op webpagina’s om zo relevante zoekresultaten te laten zien in zoekmachines. Een crawler is een geautomatiseerd script dat webpagina’s bezoekt en indexeert om zo de inhoud van websites te bepalen. In dit artikel vertellen we je wat indexeren precies is, hoe het werkt, hoe je invloed kan uitoefenen op indexeren en de invloed van indexeren op SEO.

Wat is indexeren en hoe werkt het?

Zoekmachines zoals Google geven websites weer die het beste op een zoekopdracht aansluiten. Om deze relevante zoekresultaten aan te bieden moeten zoekmachines zo veel mogelijk data verzamelen van alle websites die op het internet staan. Dit is een geautomatiseerd proces en wordt gedaan door crawlers. Deze crawlers werken volgens een geautomatiseerd script. Alle data die deze crawlers ophalen wordt opgeslagen in een gigantische database.

Voor SEO is het dus belangrijk dat alle pagina’s binnen je website goed geïndexeerd kunnen worden. Omdat de content op een website vaak verandert, zal een website vaker gecrawld moeten worden om de wijzigingen ook door te geven aan zoekmachines.

Hoe kun je je website sneller laten indexeren door Google?

Je website kan pas gevonden worden door zoekers in de zoekresultaten wanneer deze geïndexeerd is. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat Google je website zo snel mogelijk indexeert. Wanneer een website geen goede navigatie en interne linkstructuur heeft, kunnen zoekmachines de website niet goed lezen en zullen bepaalde pagina’s niet geïndexeerd worden. Daarom moet je ervoor zorgen dat je een goede navigatiestructuur hebt en dat alle pagina’s op één of andere manier met elkaar verbonden zijn.

Google indexeert je website niet vanzelf, hiervoor moet je je website aanmelden in Google Search Console. Dit is een gratis tool van Google om alle data van de prestatie van je website binnen Google te bekijken. Via Google Search Console kun je de URL die geïndexeerd moet worden indienen. Dit kan de URL van je homepagina zijn, of de URL van een specifieke pagina. Er zit wel een limiet aan het aantal URL’s dat Google kan indexeren. Voor URL’s zonder directe links is dit limiet 10 per dag. Wanneer je een URL en de directe links wil laten crawlen is het limiet 2 per dag.

De tweede manier om je website te laten indexeren is om een XML-sitemap te maken en deze in te dienen in Google Search Console. Een XML-sitemap is een overzicht van de pagina’s op een website die geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Het is dus een overzicht van alle pagina’s waar een website uit bestaat. Google kan met een XML-sitemap je website overzichtelijk bekijken. Dit is nodig voor Google om je gehele website te indexeren.

De invloed van indexatie op SEO

Het indexeren van je website is dus cruciaal voor je SEO. Anders zal je website niet getoond worden bij relevante zoekresultaten en zul je dus geen verkeer krijgen vanuit de zoekresultaten. Als dit het geval is zul je heel veel potentieel verkeer mislopen.

Wat wij adviseren

Wij adviseren om je website zo snel mogelijk te laten indexeren als je dit nog niet gedaan hebt. Dit kan je doen door de URL van je homepagina te laten indexeren of door een XML-sitemap in te dienen. Daarnaast is het belangrijk dat je website zo gestructureerd mogelijk is. Zorg voor een goede navigatie en plaats interne links. Op deze manier komen de crawlers makkelijk op alle pagina’s die geïndexeerd moeten worden. Wanneer Google je website zo snel mogelijk indexeert, zul je sneller resultaat zien. Dit resultaat zul je zien in een toename in vertoningen in, en clicks vanuit de zoekresultaten.

Laten we het over jouw project hebben!

Klik op de knop hieronder om een gratis strategisch gesprek in te plannen waarin we samen verschillende manieren bespreken om je bedrijf online te laten groeien.