Inhoudsopgave
inhoudsopgave

Wat is conversie?

Conversie is een veel voorkomend begrip binnen online marketing. Simpel gezegd is een conversie een actie waarvan je wilt dat bezoekers deze uitvoeren op je website. Op deze pagina leggen we je uit wat een conversie precies is, welke soorten conversie er zijn en wat de invloed is op SEO en webdesign.

Wat is conversie?

Wanneer men het over conversie heeft, wordt hier de gewenste actie van een bezoeker op een webpagina mee bedoeld. Wanneer je een product online verkoopt, vindt de conversie plaats wanneer een bezoeker dat product koopt.

Een aantal voorbeelden van conversies zijn:

  • Het downloaden van een e-book of handleiding
  • Het inschrijven op een nieuwsbrief
  • Het aanmaken van een account
  • Contact opnemen
  • Een afspraak maken

Conversieratio

Het aantal conversies binnen een website zeggen als los getal niet zo veel. Pas wanneer je het gaat afzetten tegen het totaal aantal sessies (bezoeken) op je website kan je er iets mee. Dit wordt de conversieratio of het conversiepercentage genoemd. De conversieratio is de verhouding tussen het aantal sessies op je website en het aantal behaalde doelen (conversies):

aantal conversies / aantal sessies x 100%

Wanneer een website de afgelopen week 250 bezoekers heeft gehad en 30 bezoekers hebben zich ingeschreven voor de nieuwsbrief, dan is de conversieratio van die week 12%.

Harde en zachte conversie

Er zijn twee soorten conversies te onderscheiden, namelijk harde en zachte conversies. Deze worden ook wel micro en macro conversies genoemd.

  • Een harde (macro) conversie is een primaire conversie en draagt vaak direct bij aan een verhoging van de omzet. Denk aan een bestelling op een webshop.
  • Een zachte (micro) conversie levert niet direct omzet op, maar draagt daar wel aan bij. Een zachte conversie is een stap richting een harde conversie. Denk aan een inschrijving voor de nieuwsbrief.

Conversie optimalisatie

Als eigenaar van een website is het logisch dat je je conversie wilt optimaliseren. Om je conversie te kunnen optimaliseren is het belangrijk dat je eerst een doel hebt dat behaald moet worden. Met een duidelijk doel voor je website of webpagina blijft je gefocust en kan je verbeteringen aan blijven brengen.

Bij het optimaliseren van conversie draait het om het verbeteren van de gebruikerservaring van een website of pagina. Je wilt het je bezoeker zo gemakkelijk mogelijk maken om het doel van de pagina te behalen. Je past de pagina’s op je website gericht aan rondom het vastgestelde doel en blijft gericht testen of de aanpassingen daadwerkelijk de conversie verbeteren. Dit is een continu proces waarin je aanpassingen analyseert en op basis van de analyse nieuwe aanpassingen maakt. Dit analyseren kan bijvoorbeeld doormiddel van heatmapping of A/B testing.

Manieren om conversie te optimaliseren

Om je conversie te kunnen optimaliseren is het ten eerste belangrijk om de delen van je website waarop de conversie direct of indirect plaatsvindt in kaart te brengen en te kijken hoe deze delen presteren. Zo kan je gericht investeren in optimalisatie waar het echt nodig is. Ook is dit een manier om vast te stellen welke optimalisatie niet zinvol is geweest en dit te onthouden voor de toekomst.

Het is belangrijk om te weten hoe bezoekers je website gebruiken. Waar komen ze binnen en waar haken ze af? Om dit te weten te komen kan je de data uit bijvoorbeeld Google Analytics of Google Search Console analyseren.

Hieronder vind je een simpele lijst met de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen tijdens het analyseren:

  • Waar komt de bezoeker binnen op mijn website?
  • Waar verlaat de bezoeker mijn website?
  • Hoeveel pagina’s worden er gemiddeld bezocht voordat mijn bezoeker mijn website verlaat?
  • Hoeveel klikken vinden er plaats?
  • Wat doet de bezoeker met zijn muis?
  • Wat trekt als eerste de aandacht op belangrijke webpagina’s?
  • Hoeveel tijd besteedt mijn bezoeker gemiddeld op een pagina?

Naast het analyseren van de data uit Google Analytics of Google Search Console is het ook mogelijk om een heatmap te creëren. Op deze manier zie je precies wat de bezoeker doet met zijn muis.

De invloed van conversie op SEO en webdesign

In dit geval hebben SEO en webdesign meer invloed op de conversie van je website. Enerzijds is een goede SEO belangrijk om je bezoeker vanuit de zoekresultaten naar je website te trekken.

Als je gebruiker eenmaal op je website is, is het belangrijk dat het ontwerp van de website geoptimaliseerd is rondom de conversiedoelen. Het moet voor een bezoeker zo makkelijk mogelijk zijn om een conversie te behalen op je website.

Wat wij adviseren

Wij adviseren om ten eerste een duidelijk doel voor je website te hebben. Het is belangrijk om jezelf af te vragen wat het is dat je wilt dat je bezoeker op je website doet. Is het een afspraak maken? Of een product kopen? Nadat je dat weet kan je zowel je SEO als je webdesign aanpassen aan deze doelen.

Met SEO kan je ervoor zorgen dat de bezoeker op de juiste pagina binnen een funnel binnen komt. Door je ranking op bepaalde zoekwoorden te verhogen zorg je dat je zichtbaar bent op deze zoekwoorden. Pas daarnaast ook aantrekkelijke metatitels en metabeschrijvingen toe om je bezoeker daadwerkelijk je website in te trekken.

Wanneer je bezoeker eenmaal op je website is aangekomen is het ook belangrijk dat hij op je website blijft en een conversie kan behalen. Dit doe je door een duidelijke weg uit te stippelen voor je bezoeker naar het doel van de website. Verstop het doel dus niet achter talloze clicks, maar zorg ervoor dat de bezoeker met 1 tot 2 clicks vanaf elke pagina kan converteren.

Als laatste is het belangrijk dat je blijft testen en blijft analyseren. Blijf niet hangen bij één SEO strategie of één ontwerp. Analyseer de resultaten en pas waar nodig aan.

Laten we het over jouw project hebben!

Klik op de knop hieronder om een gratis strategisch gesprek in te plannen waarin we samen verschillende manieren bespreken om je bedrijf online te laten groeien.