Inhoudsopgave
inhoudsopgave

Wat is domeinautoriteit?

Domeinautoriteit (DA) is een score die de autoriteit van een domein binnen internet weergeeft op een schaal van 1 tot 100. De score is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Moz. De score geeft een indicatie van hoe je website zal ranken binnen de zoekresultaten (SERP) van Google. De score gebruikt een logaritmische schaal, waarbij het dus makkelijker is om van 0 naar 10 te gaan dan van 10 naar 20. We adviseren je in ieder geval om niet actief de 100 proberen te halen, dit is enkel weggelegd voor gigantische websites zoals Facebook en Google.

Hoe wordt domeinautoriteit bepaald?

Er zijn verschillende aspecten waarmee de domeinautoriteit van een website wordt bepaald. De voornaamste aspecten waar je rekening mee moet houden zijn:

  • Het domein moet geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines volgens bepaalde richtlijnen. Deze richtlijnen veranderen regelmatig en de website zal daar op aangepast moeten zijn.
  • Websites worden door zoekmachines geïndexeerd door crawlers. Deze geautomatiseerde bots navigeren door een website heen met behulp van de navigatiestructuur. Daarom is het belangrijk dat de navigatie van je website geoptimaliseerd is.
  • Kapotte of irrelevante links zullen de waarde van een domein negatief beïnvloeden. Zorg er dus voor dat de interne linkstructuur van je website netjes op orde is. Loop je website regelmatig door en pas de kapotte of irrelevante links aan.
  • Hoe vaker er van externe websites naar het domein worden gelinkt, hoe hoger de domeinautoriteit zal worden. Dit worden backlinks genoemd.
  • De leeftijd van je domein is ook een grote factor. Hoe langer je als domein op de juiste manier actief bent, hoe hoger je domeinautoriteit wordt. Het is hierom lastig om meteen een hoge waarde te forceren met een nieuwe website.
  • Er moet regelmatig betekenisvolle en informatieve content worden gedeeld op het domein. Dit kan bijvoorbeeld door consistent op een blog artikelen te plaatsen. Zorg ervoor dat deze artikelen geoptimaliseerd zijn volgens de E-A-T methode. Deze methode betekent simpelweg dat je met je artikelen ervaring, autoriteit en vertrouwen moet uitstralen. Een blog is ook een goede manier om op lange termijn backlinks te verzamelen. Uiteindelijk zullen andere websites jouw artikelen als bronnen gaan gebruiken daar (hopelijk) ook naar vermelden.

De invloed van domeinautoriteit op SEO en webdesign

Domeinautoriteit is geen ranking factor van Google zelf. Je kunt de score beter gebruiken om je eigen website met die van je concurrenten te vergelijken. Door middel van de waarde kan je spieken bij je concurrenten om te kijken wat je beter kan doen dan hen op het gebied van SEO en webdesign om de kans te vergroten dat je boven hen in de zoekresultaten komt.

Wat wij adviseren

Wij adviseren om de autoriteit van je domein wel in de gaten te houden, maar het niet als absolute richtlijn te gebruiken. De waarde zegt niet alles over je online vindbaarheid en de kwaliteit van je content en wordt door Google ook niet als ranking factor gebruikt.

Gebruik domeinautoriteit alleen om te kijken hoe jouw domein het doet tegenover die van je concurrenten en of je voortgang maakt met de kwaliteit van je website.

Tools om domeinautoriteit te meten

Enkele tools om je eigen domeinautoriteit (en die van je concurrenten) te meten zijn:

  • Moz - De bedenker van de domeinautoriteit
  • SEMrush - Een allround SEO tool waarmee je onder andere je domeinautoriteit kan bijhouden
  • Ahrefs - Een soortgelijke tool aan SEMrush

Bij Spect Agency gebruiken we SEMrush voor al onze SEO werkzaamheden.

Laten we het over jouw project hebben!

Klik op de knop hieronder om een gratis strategisch gesprek in te plannen waarin we samen verschillende manieren bespreken om je bedrijf online te laten groeien.