Inhoudsopgave
inhoudsopgave

Wat is Google PageSpeed Insights?

Google PageSpeed Insights is een gratis online tool van Google die inzicht geeft in de snelheid van webpagina’s op desktop en mobiel. Op basis van de prestaties wordt een pagina in de categorie snel, langzaam of gemiddeld geplaatst. Hoe Google PageSpeed Insights werkt en welke informatie je hier uit kan halen lees je op deze pagina.

Hoe werkt Google PageSpeed Insights?

Google PageSpeed Insights gebruikt een aantal factoren om de prestatie van een webpagina te toetsen. Deze toetsing wordt gedaan met data van echte gebruikers. De factoren zijn:

  • First Contentful Paint (FCP) - Dit is de tijd tussen het moment dat de pagina is begonnen met laden en het moment dat de eerste content op het scherm verschijnt.
  • First Input Delay (FID) - Dit is de tijd tussen een interactie van een gebruiker op de pagina (bijv. het klikken van een link) tot het moment dat de browser begint met het verwerken van deze actie.
  • Largest Contentful Paint (LCP) - Dit is de tijd die nodig is om de grootste afbeelding of tekst weer te geven vanaf het moment dat de pagina begint met laden.
  • Cumulative Layout Shift (CLS) - Dit meet de grootste verandering in de lay-out van een pagina binnen de tijd dat een gebruiker zich op de pagina bevindt. Een verandering in de lay-out vindt plaats wanneer een zichtbaar element binnen de duur van een frame van positie verandert.

Google verzamelt deze gegevens van echte bezoekers van je site binnen de laatste 28 dagen.

Een webpagina krijgt een totale score op basis van deze individuele factoren. Een score van boven de 90 is goed, bij een score van 50 tot 90 is er verbetering nodig en een score onder de 50 wordt als slecht gezien.

Gelukkig geeft Google PageSpeed Insights wel inzichten in wat er dan daadwerkelijk verbeterd moet worden.

De invloed van Google PageSpeed Insights op SEO en webdesign

Met Google PageSpeed Insights krijg je inzicht in de prestaties van de pagina’s op je website. Door met deze inzichten aan de slag te gaan en je website aan te passen zorg je ervoor dat deze beter gaat presteren. Snellere websites krijgen een betere score en worden dus hoger getoond in Google. Je gebruikt Google PageSpeed Insights dus als tool om inzichten te krijgen in verbeterpunten voor je website en SEO.

Wat wij adviseren

Wij adviseren dan ook om regelmatig je website na te kijken met Google PageSpeed Insights. Zo krijg je handige en gerichte inzichten. Soms is de algehele prestatie van je website in orde, maar zijn er specifieke delen die minder presteren, deze kun je ook makkelijk vinden met Google PageSpeed Insights.

Laten we het over jouw project hebben!

Klik op de knop hieronder om een gratis strategisch gesprek in te plannen waarin we samen verschillende manieren bespreken om je bedrijf online te laten groeien.