Geplaatst op
2/5/2022

Webflow vs WordPress: Wat is de beste keuze?

Websites
WordPress vs. Webflow
Inhoudsopgave
inhoudsopgave

Webflow bestaat al een tijdje, maar is nog niet zo bekend als WordPress. Wij vinden dat vreemd, omdat Webflow grote voordelen heeft tegenover WordPress. In dit blog leggen we Webflow en WordPress naast elkaar. We leggen je graag uit waarom jij binnenkort wellicht ook contact met ons opneemt voor een Webflow site.

Wat is Webflow?

Webflow is net zoals WordPress, Squarespace en Wix een websitebouwer met een Content Management System (CMS). Met Webflow kan je websites op maat maken via een visuele bewerker in je browser. Met het CMS van Webflow kan je op eenvoudige wijze dynamische content op je website plaatsen, ontwerpen en beheren. Je kan content toevoegen, aanpassen en op meerdere plekken op de website weergeven. Dit is perfect voor een website met een blog of een webshop.

Webflow vs. WordPress

Omdat WordPress met kop en schouders boven alle CMS’en uitsteekt op dit moment vergelijken we in deze blog Webflow met WordPress.

Designvrijheid

Wanneer je wilt dat je website geheel aansluit op de huisstijl van jouw bedrijf en geheel origineel is, dan laat je een WordPress website maken met een custom design. Je schakelt een webdesigner in die een mooi design maakt en daarna laat je een WordPress front-end developer het template bouwen. Dit levert een goed eindresultaat en is voor veel bureaus nog steeds de standaard.

Helaas zijn de kosten die hier bij komen kijken vaak heel hoog, en voor veel bedrijven niet haalbaar. Het gevolg hiervan is dat er wordt gekozen voor een kant-en-klaar template en dat deze zo wordt opgemaakt dat het nog enigszins overeenkomt met de huisstijl. Hier is uiteraard niks mis mee, maar omdat de website niet geheel uniek en eigen is, springt deze er niet uit en krijgt hij niet de aandacht die je zou willen dat die krijgt.

Dat is het grootste voordeel van Webflow. Met Webflow heb je geen programmeur nodig om de website te realiseren. De visuele designer in je browser is genoeg om een complete website te maken. Met Webflow is het mogelijk om met alle designvrijheid een prachtige website te ontwerpen zonder een enkele regel code te hoeven schrijven. Dit maakt Webflow veel efficiënter en uiteindelijk dus goedkoper.

SEO en zoekmachine vindbaarheid

Google houdt van snelle websites, dat is het tweede voordeel van Webflow. WordPress is onder andere geliefd omdat het CMS het goed doet in zoekmachines, maar in ons opzicht zijn WordPress en Webflow gelijkwaardig op het gebied van zoekmachine vindbaarheid. Het enige minpunt van Webflow is dat de Yoast SEO plug-in niet beschikbaar is en bij WordPress wel. Het meegeven van meta tags, 301 redirects, canonical tags en het genereren van XML sitemaps is wel allemaal mogelijk met Webflow. Ook is de paginasnelheid bij de meeste Webflow websites hoger dan bij WordPress.

Veiligheid en integraties met derden

Waar je bij WordPress keuze hebt uit een hele database aan plug-ins, heeft Webflow slechts een aantal integraties beschikbaar. Een groot voordeel van WordPress is dat er bijna altijd wel een plug-in is die de functionaliteit heeft waar je naar op zoek bent.

Toch kan dit vaak ook een nadeel zijn. De plug-ins van derden brengen namelijk ook vaak veiligheidsrisico’s met zich mee en kunnen invloed hebben op de laadsnelheid van je website. De plug-ins die je installeert moeten geüpdatet blijven om ervoor te zorgen dat er geen verouderde plug-ins zijn die veiligheidsrisico’s met zich meebrengen.

Met WordPress heb je de mogelijkheid dat plug-ins automatisch worden geüpdatet, toch is dat niet altijd handig. Stel dat er iets verspringt of een functie werkt niet meer, dan weet je niet door welke plug-in dat komt. Het beste update je zorgvuldig al je plug-ins en kijk je of je website nog werkt na elke update. Waar de hostingtarieven van Webflow wat hoger liggen dan bij WordPress, is de onderhoudsinspanning veel minder. Dat is een groot voordeel. Als je je website zelf onderhoud dan scheelt dat tijd en als je je website laat onderhouden dan scheelt dat geld.

De maandelijkse kosten

Webflow heeft een gratis abonnement om Webflow te leren kennen en te oefenen met alle functionaliteiten. Het standaardabonnement komt neer op $12,- per maand. Hiervoor krijg je een snelle website met 99% uptime en minimale laadtijd. Of dit duurder of goedkoper is dan je huidige maandkosten verschilt uiteraard per websitebouwer en hostingprovider.

Is Webflow altijd de beste keuze?

Ondanks alle duidelijke voordelen die Webflow heeft is het toch niet altijd de beste keuze. In veel gevallen is Webflow geschikt, met name voor dienstverlenende bedrijven die een website willen maken om te vertellen wie ze zijn, wat ze doen en bijbehorende contactmogelijkheden aan te bieden. Webflow is echter nog niet geschikt voor ieder bedrijf. Omdat Webflow een gesloten platform is wordt maatwerk heel lastig. Als je specifieke wensen hebt, bijvoorbeeld een koppeling met je boekhoudprogramma, CRM of andere API, is de kans groot dat je tegen de beperkingen van Webflow aanloopt. Wanneer je zulke wensen hebt, dan is een open-source platform, zoals WordPress, vaak de betere oplossing.

Webflow iets voor jou?

Ben je er nog niet helemaal uit of Webflow iets voor jou is? Of ben je overtuigd en benieuwd naar de mogelijkheden? Plan dan een strategisch gesprek van 30 minuten in of neem contact op. We helpen je graag verder.

Lees verder:

Laten we het over jouw project hebben!

Klik op de knop hieronder om een gratis strategisch gesprek in te plannen waarin we samen verschillende manieren bespreken om je bedrijf online te laten groeien.