Geplaatst op
16/6/2022

Website laten maken in Webflow? Alles wat je moet weten over Webflow

Websites
Alles wat je moet weten over Webflow
Inhoudsopgave
inhoudsopgave

In dit artikel behandelen we Webflow in detail. We gaan kijken naar de designmogelijkheden, de gebruiksvriendelijkheid en de kosten van Webflow. Wat kan je ermee, en wat juist niet? Na het lezen van dit artikel kan je bepalen of jouw volgende website in Webflow gemaakt wordt, of juist niet.

Wat is Webflow?

Webflow is een in-browser ontwerp- en ontwikkelsoftware voor websites. Webflow helpt designers websites te bouwen zonder dat daar code aan te pas hoeft te komen. Je begint vanaf het begin, een leeg canvas om vanuit het niks een website te maken. Webflow combineert:

  • De designer waarin je een concept tot leven brengt in een photoshop-achtige omgeving met uitgebreide mogelijkheden voor interacties en animaties.
  • Het CMS waarin je database aan kan maken met verschillende soorten content om deze content op te slaan en dynamisch te tonen op je website.
  • De e-commerce omgeving waarin je een webshop kan maken en beheren.
  • De hosting via gerenommeerde partijen waardoor het supersnel en veilig is.

Wat maakt Webflow beter dan andere webbouwers?

Webflow biedt volledige creatieve vrijheid. Alles wat je wilt maken kan je maken met relatief weining technische kennis. Je kan je dan wel voorstellen dat designers hier enorm blij van worden. Designers zijn dan ook de enige die iets in Webflow hoeven te doen. Een back- of front-end developer is niet meer nodig om de website te ontwikkelen. Webflow neemt deze rol namelijk over.

Het ontwerp dat in de visuele designer van Webflow wordt gemaakt, wordt direct omgezet naar schone en geoptimaliseerde code voor een snellere laadtijd en betere SEO.

Kan iedereen een website maken in Webflow?

Niet iedereen kan meteen een website maken in Webflow. De leercurve is namelijk vrij stijl in het begin. Het is van belang dat je termen uit HTML en CSS kent en dat je tot op zekere hoogte verstand hebt van deze talen. Daarnaast moet je de basisregels van het bouwen van een website snappen om het interface van Webflow te begrijpen. Maar maak je geen zorgen, de designer van Webflow voelt na een tijdje experimenteren best intuïtief. Daarnaast heeft Webflow een hele beeldbank aan gratis tutorials en uitleg op Webflow University.

Hoeveel designvrijheid heb je?

Wat Webflow zo’n goede websitebouwer maakt is dat je volledige creatieve vrijheid hebt. Je kan verschillende interacties en animaties maken. Hierdoor kan zelfs de simpelste Webflow website een enorme indruk maken.

Deze animaties en interacties kan je vrij eenvoudig maken en toevoegen met een visuele, intuïtieve ontwerper. Je hoeft hiervoor geen verstand te hebben van JavaScript of van CSS keyframes.

Je kan dus de conventionele manieren van het bouwen van een website vergeten. Met Webflow creëer je een persoonlijke ervaring. De animaties en interacties die je maakt kunnen ontzettend opvallen of juist heel subtiel zijn. Op deze manier voelen je bezoekers dat er veel tijd en energie in een website zit, met relatief weinig werk. Dit geeft de uitstraling van jouw merk of business een boost.

Als er geen beperkingen zijn in design, is Webflow dan nog wel snel?

Ondanks alle designvrijheid en mogelijkheden scoren Webflow sites over het algemeen heel hoog in de Google PageSpeed test. Gemiddeld een score van 95 uit 100. Hierdoor krijgt Webflow twee dikke duimen omhoog als het gaat om snelheid.

Dit komt omdat Webflow hosting op Amazon Cloudfront en fastly loopt. Dit is een razendsnel, veilig en wereldwijd CDN (content delivery network). Met meer dan 100 datacenters over de wereld laat je website voor iedereen in no-time. Dit is fijn voor je bezoekers en voor Google.

Hoe zit het met SEO?

Webflow biedt alle SEO mogelijkheden die je nodig hebt. XML sitemaps, redirects, header tags, metatitels en beschrijvingen, alt-tags, structured data en ga zo maar door. Daarnaast voert Webflow een automatische audit uit om verschillende verbeterpunten te geven in de designer.

Waar je trouwens ook veel winst mee behaalt is de snelle laadtijd die we eerder aanhalen.

Hoe garandeert Webflow goede veiligheid?

Iedereen die van WordPress naar Webflow overstapt, zal meteen een groot verschil merken. Een Webflow website werkt, in tegenstelling tot een WordPress website, zonder enige plug-ins van derden. Dat betekent geen beveiligingslekken meer door verouderde plugins. Het updaten van plugins en versies valt dus weg. Dit scheelt een hoop tijd en dus geld.

Wat kost Webflow?

Er is geen vast bedrag dat je voor Webflow afrekent. Je kosten hangen af van het pakket dat je kiest. Dit is niet heel anders dan bij WordPress, daar kunnen de kosten ook enorm verschillen door welke plug-ins je kiest.

De kosten van de hosting is bij Webflow iets hoger dan bij andere aanbieders. Je krijgt hiervoor wel standaard een SSL-certificaat bij je website.

Webflow begint gratis. Als beginner kan je een gratis account aanmaken en dingen uitproberen. De kosten die daarna komen zijn afhankelijk van je wensen. Wij, als webbureau, betalen meer zodat we meer opties hebben. Zo kan je bijvoorbeeld betalen om het CMS te whitelabelen voor als je overlevert aan een klant.

Naast het abonnement voor je account, betaal je ook voor de hosting die je van Webflow afneemt. Deze kosten maak je zodra je je eigen domein wilt koppelen. Ook moet je extra betalen als je een editor wilt toevoegen of een CMS wilt. Ga je zelf aan de slag, dan betaal je tussen de 12 en 36 dollar per maand. Hier vind je alle prijzen en mogelijkheden van Webflow.

Zijn er nadelen aan Webflow?

Hoewel Webflow heel veel voordelen heeft, komt het er zeker niet altijd ongeschonden vanaf. Er zitten toch nog nadelen aan het systeem en het is niet voor elke wens geschikt. Op het moment van schrijven heeft Webflow namelijk wel een e-commerce functie, maar nog geen mogelijkheid om je klanten te laten afrekenen met iDeal. Webflow is wel nog redelijk jong en volop in ontwikkeling, dus wij verwachten dan ook dat dit soort functionaliteiten in de toekomst geïmplementeerd zullen worden.

Vraagt jouw website om allerlei ingewikkelde technische koppelingen met systemen van derden, dan wordt het ook lastig. Webflow kan wel verbonden worden met Zapier, maar omdat dat ook nog een redelijk jonge software is, zijn de mogelijkheden daarmee ook nog niet uitgebreid.

Hoe zit het met extra functionaliteiten?

Webflow zit in een constante ontwikkeling en de markt daaromheen groeit even hard mee. Webflow heeft geen uitgebreide database van plugins zoals WordPress, maar er zijn wel een aantal intergraties mogelijk voor extra functionaliteit. Zie hier de hele lijst.

Conclusie

Webflow is wat ons betreft een goede optie wanneer je een nieuwe website wilt. Toch hangt het wel af van je wensen en je toekomstplannen of het ook voor jouw project de goede keuze is.

Ben je na dit artikel overtuigd over Webflow? Of heb je nog vragen? Plan 30 minuten in voor een gratis gesprek of neem contact met ons op. Wij helpen we graag!

Lees verder:

Laten we het over jouw project hebben!

Klik op de knop hieronder om een gratis strategisch gesprek in te plannen waarin we samen verschillende manieren bespreken om je bedrijf online te laten groeien.