Geplaatst op
29/8/2022

Alles wat je moet weten over linkbuilding

SEO
Alles wat je moet weten over linkbuilding
Inhoudsopgave
inhoudsopgave

Van de meer dan 200 rankingfactoren die invloed hebben op de zoekresultaten van Google blijft linkbuidling een van de belangrijkste. In dit blog lees je alles wat je moet weten over linkbuidling. Welke strategieën en verschillende soorten links er zijn. Hoe je een goed backlinkprofiel aanmaakt en weet wanneer een link kwalitatief is.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het verkrijgen van kwalitatieve links van externe webpagina’s naar je website. Het doel van linkbuilding is om een hogere positie in de zoekresultaten van zoekmachines als Google te behalen op zoekwoorden die voor die webpagina relevant zijn. Hoe meer kwalitatieve links, hoe positiever het effect op jouw ranking in zoekmachines.

Backlinks

Backlinks zijn links afkomstig van een webpagina buiten een eigen domein. De backlinks kunnen onder meer achtergrondinformatie bieden, als bronvermelding dienen of voor commerciële doeleinden worden ingezet. Je kunt zo’n backlink, ook wel externe link genoemd, zien als een belangrijke stem voor je website. Zoekmachines belonen deze stemmen. Hoe meer stemmen, hoe populairder Google jouw website of webpagina vindt en hoe hoger je website zal komen in de zoekresultaten. Dit maakt dat een backlink een van de belangrijkste criteria is bij het ranken van een pagina binnen zoekresultaten.

Het zoekalgoritme van Google wordt maar liefst honderden keren per jaar bijgewerkt om de kwaliteit van de zoekresultaten te verbeteren. Iedereen wil natuurlijk het liefst op de eerste positie staan. Daarbij zijn er verschuivingen zichtbaar in de manier waarop het algoritme de ranking bepaalt. De relevantie van backlinks komt vaak aan bod bij het herstructureren van algoritmes.

Google PageRank is het basisalgoritme van Google. De PageRank is een waarde die Google aan alle bij Google bekende individuele webpagina’s toewijst. Die waarde drukt uit hoe belangrijk webpagina’s zijn ten opzichte van elkaar en komt tot stand op basis van het aantal naar een webpagina verwijzende links. Backlinks zijn grotendeels van hoogwaardige kwaliteit en geven daarmee aan dat de bestemming een webpagina met relevante content is.

Belangrijk onderdeel van een SEO strategie

Naast techniek en content is linkbuilding een van de belangrijkste pijlers van SEO. Goede backlinks zijn daarbij onmisbaar voor je SEO-strategie.

Zoals aangegeven ziet Google een link naar jouw website vanaf een andere pagina als een stem. Dit is voor Google een belangrijke indicatie dat jouw website autoritair en relevant is vanuit een specifiek thema en dus een hoge(re) positie in de zoekresultaten verdient. Tegenwoordig is zowel die kwaliteit als de hoeveelheid van het aantal backlinks belangrijk.

Het belang van linkbuilding

Het belang van linkbuilding wordt nog te vaak onderschat. Zeker door te zorgen voor relevante backlinks vanaf andere domeinen bouw je aan de autoriteit van je eigen website en jouw ranking in Google.

Backlinks laten zien dat je content goed is

Backlinks laten aan zoekmachines zien dat je website waardevol is en autoriteit heeft. Een website met veel backlinks wordt beschouwd als een relevante website. Logisch, want waarom zouden andere domeinen linken naar je website als de content niet relevant is.

Pagina’s met meer backlinks komen over het algemeen hoger in Google

Hoe meer backlinks je kan opbouwen voor jouw websitepagina’s, hoe belangrijker zoekmachines jouw website gaan vinden. Dit heeft een positieve invloed op hoe zoekresultaten worden gerangschikt en daarmee ook op jouw positie in Google.

Hoe werkt linkbuilding?

Je kunt nog zoveel links vergaren, voor linkbuilding het is essentieel dat je een relevant linkprofiel opbouwt. Je bouwt een linkprofiel op door kwalitatieve links van andere websites op jouw website te plaatsen en andersom. Een sterk linkprofiel met relevante, kwalitatieve links is voor zoekmachines een van de belangrijkste pijlers bij het bepalen van de kwaliteitsscore van jouw domein/website.

Het verkrijgen van links van domeinen met hoge kwaliteit

Om links te verkrijgen van domeinen met hoge kwaliteit is het allereerst van belang om te kijken naar de relevantie van de inkomende links. Een relevante link is een website of pagina die aansluit op de inhoud van jouw website. Ontbreekt de relevantie, dan adviseren wij je om te overwegen of je deze link wel op je website wilt plaatsen.

Verder zijn factoren als het verkeer naar je website en inkomende links die naar een bepaald domein gaan bepalend. De links van zowel een website met significante bezoekersaantallen als een domein met een hoge domeinautoriteit worden gezien als relevant.

Het verschil tussen do-follow en no-follow links

Je kunt links een do-follow en een no-follow tag meegeven. Do-follow en no-follow links zijn essentieel voor jouw SEO. Een no-follow link heeft een rel=’’nofollow’’ HTML-attribuut. Google behandelt no-follow links anders dan do-follow links. Zo kent de zoekmachine aan no-follow links geen autoriteit toe en aan do-follow links wel. Met een do-follow link zeg je eigenlijk tegen Google dat de pagina waarnaartoe wordt gelinkt relevant en belangrijk is. Do-follow links die naar jouw site verwijzen leiden tot een hogere domeinautoriteit en daarmee een hogere positie in de zoekmachines.

Hoe maak je een goed backlinkprofiel?

Een goed backlinkprofiel bestaat uit een gebalanceerde mix van backlinks die voldoen aan onder meer de factoren die we eerder in dit artikel hebben genoemd. We geven je graag tips om een goed backlinkprofiel te maken.

1. Vraag om links

Dit is misschien wel de eenvoudigste manier om te beginnen met linkbuilding: het vragen van backlinks aan anderen. Denk hierbij aan vrienden, familieleden, klanten of mensen met een blogpagina. Vraag of ze jouw links willen plaatsen op hun website of blog. Let op: kijk wel dat de link op een website wordt geplaatst die inhoudelijk overeenkomst met jouw onderwerp. Is dit niet het geval, dan heeft het plaatsen van een link weinig meerwaarde

2. Plaats links handmatig

Je kunt eenvoudig links genereren door deze handmatig toe te voegen aan een website of pagina die naar jouw eigen website linkt. Denk hierbij aan het handmatig plaatsen van links aan startpagina’s, blogpagina’s, bedrijvengidsen en forums.

3. Verdien links

Je kunt backlinks verdienen door outreach, als bron voor een online publicatie en organisch via een zoekopdracht, socialmediakanaal of mond-tot-mond reclame. In principe verdien je dan een backlink door kwalitatieve en juiste content te creëren die door andere websites dusdanig als relevant worden gezien, dat ze ernaar willen verwijzen. Google prefereert deze manier van linkbuilding, wat het verdienen van links een sterke methode maakt.

4. Schrijf gastblogs

Websites met een autoritaire status en een blogpagina zijn altijd op zoek naar kwalitatieve en unieke content. Vaak bieden deze website de mogelijkheid om een gastblog te plaatsen. Met gastbloggen kun je je auteursautoriteit vergroten, bouwen aan de branding van jezelf en je bedrijf én nog belangrijker: links verkrijgen. Bij een gastblog is het vaak mogelijk om een backlink te verwerken. Enerzijds help je met jouw blog de andere website aan kwalitatieve content, anderzijds krijg jij daar een waardevolle en autoritaire backlink voor terug. Een win-win situatie dus.

De beste strategieën om een goed backlinkprofiel te maken

Een goede linkbuildingstrategie is er een die aansluit op jouw wensen en mogelijkheden. Met de volgende strategieën kun je, met- of zonder budget, heel efficiënt en effectief een goed backlinkprofiel maken.

Maak content waarnaar gelinkt kan worden

De eerste stap van linkbuilding is direct de meest tijdrovende: het creëren van waardevolle content. Waardevolle content kan je kwalitatieve links opleveren. Het principe is eenvoudig: je creëert content om te informeren, vragen te beantwoorden, kennis te delen of tips te geven. Door goede content te creëren willen anderen jouw content delen op hun websites of socialmediakanalen en daarmee anderen inspireren.

Schrijf gastblogs voor relevante websites

Steeds vaker worden gastblogs ingezet voor linkbuilding. Schrijf je gastblogs voor relevante websites die een autoritaire status hebben, dan is dat van positieve invloed op jouw ranking in de zoekresultaten. Bij relevante website kun je denken aan nieuwssites en kennisplatforms zoals Emerce. Het genereren van relevante links op autoritaire websites levert je tevens meer bezoekers voor je website.

Maak gebruik van broken link building

Broken links zijn links die verwijzen naar pagina’s die niet meer bestaan. Op het moment dat je zo’n pagina tegenkomt, neem je contact op met de eigenaar van de andere website. Je biedt hem een oplossing, het creëren van content of een ander alternatief: een link naar jouw pagina. Immers niemand wil broken links op de website. Broken link building is een uiterst effectieve manier om links te verkrijgen.

Zoek vermeldingen van je bedrijf

Een van de meest eenvoudige manieren om backlinks te krijgen is door vermeldingen van je bedrijf te zoeken. Heb je een keer het nieuws gehaald. Een referentie achtergelaten over een bedrijf. Of ben je sponsor van een bedrijf, stichting of vereniging en pronk je daarmee trots op een website? Voorzie deze vermeldingen van een link naar jouw website en je hebt daarmee een mooie backlink te pakken.

Plaats handmatig links op forums en bedrijfsgidsen

Wordt actief op forums en bedrijfsgidsen door in de comments een link te plaatsen naar jouw website. Het is een goede manier voor meer verkeer naar jouw website. Help je mensen via een forum of bedrijfsgids, dan is de kans aanzienlijk dat je meer direct verkeer ontvangt.

Hoe weet je of een link goed is?

Hoe je kunt bepalen of een link goed is, hangt af van de waarde van verschillende indicatoren. Aan de hand van deze waarden wordt bepaald hoe populair een website is en op welke positie je wordt getoond in Google.

De autoriteit van de pagina

De pagina autoriteit wordt uitgedrukt in een waarde van 1 tot 100. Hoe hoger de score en hoe hoger de waarde van je pagina. In tegenstelling tot de domeinautoriteit heeft de pagina autoriteit slechts betrekking op een specifieke pagina.

De autoriteit van het domein

De domeinautoriteit van jouw website geeft aan hoe belangrijk zoekmachines jouw website vinden. Evenals bij de pagina autoriteit wordt deze uitgedrukt in een waarde van 1 tot 100 en ook hier geldt: hoe hoger de waarde van je domein, hoe beter je domein scoort. De pagina autoriteit wordt gemeten over een heel domein en niet per unieke pagina.

De relevantie van het domein

Veel mensen onderschatten de relevantie van het domein. Dit is vaak nog belangrijker dan de autoriteit. Zorg ervoor dat het domein waarop je een link laat plaatsen overeenkomst heeft met jouw onderwerp. Het klinkt misschien raar, maar kies bijvoorbeeld voor een website van de concurrent. Dit is vaak veel efficiënter dan een website met een hoge autoriteit die niet relevant is.

De betrouwbaarheid van het domein

De betrouwbaarheid van het domein wordt ook wel Trust Flow genoemd en uitgedrukt op een schaal van 0 tot 100. De hoeveelheid betrouwbare inkomende backlinks naar een pagina zijn bepalend voor het meten van de Trust Flow. Hierbij gaat kwaliteit boven kwantiteit. Een pagina met 10 kwalitatieve backlinks zal een hogere Trust Flow hebben dan een pagina met 100 backlinks van mindere kwaliteit.

De positie van de link

Zorg ervoor dat jouw backlinks op een mooie positie binnen een website staan. Een backlink op een homepagina of partnerpagina heeft vaak een hogere waarde dan een link op een 404-pagina of contactpagina.

De ankertekst van de link

Een ankertekst omvat de woorden die je gebruikt om een (hyper)link te maken. De ankertekst is ook wel het zichtbare gedeelte van de aanklikbare link. Zorg dat deze tekst relevante zoekwoorden bevat die relevant zijn aan het onderwerp op de pagina waarnaar je linkt. De algoritmes van zoekmachines detecteren deze ankertekst rondom een backlink. Deze ankertekst heeft dus een grote invloed op de relevantie die een link in de ogen van Google heeft.

Welke linkbuilding tactieken moet je vermijden?

De meeste linkbuilding technieken zijn legitiem. Wanneer je aan de slag gaat met linkbuilding, zijn er een aantal tactieken die je moet vermijden. Google kiest ervoor om links vanuit deze technieken te negeren en kan zelfs straffen uitdelen voor het gebruiken van deze technieken.

Het kopen van links

Je ziet het steeds vaker: duizenden links die voor een spotprijs te koop staan. Te mooi om waar te zijn. Je kunt niet alleen de kwaliteit van deze links in twijfel trekken, Google keurt dit af. Het kopen van links wordt gezien als het krijgen van een tegenprestatie, terwijl de zoekmachine juist wil dat de links op een zo natuurlijk mogelijke manier worden verkregen.

Het kopen van links kan dus een negatieve invloed op je linkbuilding en SEO hebben en kan je op een lagere rankingspositie en reputatieschade komen te staan.

Linkruil

Misschien heb je het al eens meegemaakt: het verzoek om een link te ruilen. Je ontvangt bijvoorbeeld van een andere website een link en om deze te bedanken geef je de website een link terug. Heel aardig, maar volgens de richtlijnen van Google is dit verboden. De algoritmes van Google negeren links afkomstig van linkruil. Wij adviseren je dus om linkruil te vermijden.

Conclusie

We hebben je in het kort alles wat je moet weten over linkbuilding verteld, want er valt nog veel meer over te bespreken. Een goede linkbuilding strategie voeren kost tijd. Tijd die je als ondernemer misschien liever besteedt aan jouw onderneming. In dat geval kan linkbuilding uitbesteden voor jou een goede keuze zijn.

Linkbuilding uitbesteden, geen idee hoe SEO werkt of waarom je linkbuilding nodig hebt?

Plan direct een gratis strategisch gesprek in!

Spect Agency biedt SEO en linkbuilding voor een betere vindbaarheid. We kijken graag met je mee waar je wilt staan in Google, en welke pagina’s voor jou relevant zijn. Dan bouwen we een ijzersterk backlinkprofiel op om je daar te krijgen.

Neem contact met ons op per e-mail (info@spectacgency.com) of per telefoon (+31(0)6 375 635 22). Wij staan voor je klaar om tot het beste resultaat te komen: jou online helpen groeien.

Lees verder:

Laten we het over jouw project hebben!

Klik op de knop hieronder om een gratis strategisch gesprek in te plannen waarin we samen verschillende manieren bespreken om je bedrijf online te laten groeien.