Geplaatst op
19/10/2023

6 dingen die advocaten kunnen doen om hun SEO te verbeteren

SEO
6 dingen die advocaten kunnen doen om hun seo te verbeteren
Inhoudsopgave
inhoudsopgave

De komst van het internet heeft voor veel goede dingen gezorgd, maar één van de nadelen van het internet is dat de concurrentie in elke niche en industrie fors gestegen is. Onder andere door de opkomst van zoekmachines zoals Google en de toename van platforms om ervaringen te delen, is het makkelijker geworden voor potentiële cliënten om onderzoek te doen naar concurrenten.

Zoekmachines spelen een grote rol in het krijgen van hoogwaardige cliënten. Als je site niet hoog in de zoekresultaten staat, kiezen veel potentiële cliënten sneller voor concurrenten dan voor jou.

Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Gelukkig kun je dit voorkomen met een goede SEO strategie.

In dit artikel bespreek ik zes manieren om ervoor te zorgen dat je website hoger in de zoekresultaten komt te staan bij belangrijke zoekopdrachten.

1. Prioriteer specifieke zoekwoorden

Het prioriteren van specifieke zoekwoorden is een goede manier om ervoor te zorgen dat je website bovenaan staat bij belangrijke zoekopdrachten die aansluiten op wat jij aanbiedt als advocaat.

Er zijn verschillende manieren om specifieke zoekwoorden te prioriteren in je SEO strategie:

  • Focus je op locatiespecifieke zoekwoorden: Locatiegerichte zoekopdrachten zijn populair en worden steeds populairder. Hierdoor zijn dit soort zoekwoorden een krachtige manier om hoogwaardig verkeer vanuit de regio naar je website te trekken. Vooral mensen die juridische hulp zoeken, willen dit het liefst in de buurt. Maak bijvoorbeeld uitgebreide landingspagina’s voor locatiespecifieke zoekwoorden als ‘strafrechtadvocaat den haag’.
  • Focus je op zoekopdrachten die relevant zijn binnen je rechtsgebied: Zoekwoorden met een hoge zoekintentie worden vaak gebruikt door potentiële klanten die ver zijn in hun klantreis en bereid zijn om binnenkort contact op te nemen. Een zoekopdracht met een hoge zoekintentie is bijvoorbeeld ‘beste strafrechtadvocaat den haag’, terwijl een zoekopdracht met een lage zoekintentie zich kenmerkt door een vragende vorm, zoals ‘wat doet een strafrechtadvocaat?’. Door je te richten op zoekwoorden met een hoge zoekintentie vergroot je de kans om potentiële cliënten te bereiken die sneller bereid zijn om contact op te nemen.

Door je te richten op specifieke zoekwoorden die een hoog zoekvolume hebben, maar een lage concurrentie heb je het meeste kans om meer mensen te bereiken.

2. Maak geoptimaliseerde content

Door kwalitatieve, originele content te maken en te plaatsen op je website versterk je je geloofwaardigheid en bouw je een goede relatie op met je lezers. Daarnaast kun je je SEO daarmee een enorme boost geven.

Geoptimaliseerde content waarmee je je expertise in een bepaald vakgebied laat zien, kan ervoor zorgen dat er meer pagina’s van je site hoger in de zoekresultaten ranken.

Het schrijven van inhoudelijke artikelen en pagina’s met veel gestelde vragen zijn allebei goede manieren om algemene zoekwoorden en zoekwoorden met een hoge intentie te dekken.

Een algemene zoekopdracht zoals ‘wat is familierecht?’ zal niet direct voor meer klanten zorgen, maar als je content een duidelijk antwoord geeft op de zoekopdracht en goed geschreven is, is de kans groot dat jouw pagina verschijnt als featured snippet bovenaan de zoekresultaten.

Wanneer je content geoptimaliseerd voor zoekopdrachten met een lage intentie combineert met content geoptimaliseerd voor zoekopdrachten met een hoge intentie, biedt je diverse informatie die geschikt is voor lezers in elke stap van de klantreis.

Blogposts die gericht zijn op vragende zoekopdrachten geven zichtbaarheid bij bepaalde uitgebreide zoekwoorden.

3. Kies relevante subcategorieën in je Google Bedrijfsprofiel

Het Google Bedrijfsprofiel is een gratis applicatie waarmee je je kantoor kan opgeven bij Google.

Door een Google Bedrijfsprofiel aan te maken en volledig in te vullen geef je Google zo veel mogelijk informatie over je kantoor. Hierdoor zal je kantoor sneller naar boven komen in de lokale zoekopdrachten en zal er aanvullende informatie worden getoond.

Bij het aanmaken van een Google Bedrijfsprofiel kun je een primaire bedrijfscategorie en subcategorieën kiezen. De meeste kantoren kiezen alleen een primaire bedrijfscategorie, zoals ‘advocaatkantoor’, en kijken helemaal niet om naar de subcategorieën.

Hierdoor lopen de meeste kantoren enorm veel zichtbaarheid mis. Door bij de subcategorieën de rechtsgebieden in te vullen waarin je kantoor gespecialiseerd is vergroot je de kans dat je bovenaan komt te staan bij specifieke lokale zoekopdrachten.

Daarnaast verhoog je door je rechtsgebieden op te geven ook nog je ranking in de algemene zoekresultaten. Win-win dus!

4. Krijg links naar je website

Het verkrijgen van links vanaf topdomeinen naar jouw pagina heet linkbuilding en doet wonderen voor je SEO.

Elke link die vanaf een kwalitatief domein naar jouw website gaat, neemt een beetje waarde mee die ervoor zorgt dat jouw website een hogere ranking krijgt.

Het bouwen van een backlinkprofiel met backlinks van vooral autoritaire sites is een bewezen strategie waarmee je niet alleen hoogwaardig verkeer naar je website trekt, maar waarmee je ook aan Google laat zien dat je content geloofwaardig en betrouwbaar is.

Het schrijven van goede blogs is een goede manier om backlinks te verdienen, mits je waardevolle en originele content schrijft die andere websites als bron kunnen gebruiken.

Daarnaast zijn gastartikelen ook een goede manier om je doelgroep te bereiken via een andere website met veel verkeer. Door goede artikelen te schrijven voor vooraanstaande websites vergroot je je zichtbaarheid onder je doelgroep en kun je waarde bieden.

Bij backlinks gaat het om kwaliteit in plaats van kwantiteit. Je kunt beter 5 kwalitatief goede backlinks hebben dan 100 slechte backlinks.

5. Gebruik schema markup om op te vallen binnen de zoekresultaten

Schema.org is een externe markup tool waarmee je Google gestructureerde data kan geven over je pagina’s. Deze data zal Google weer gebruiken om zoekers meer informatie te geven over jouw pagina binnen de zoekresultaten.

Het resultaat hiervan is dat jouw pagina opvalt binnen de zoekresultaten en dat potentiële klanten in één oogopslag meer informatie kunnen zien over je advocatenkantoor.

Enkele mogelijkheden van Schema.org voor advocatenkantoren zijn:

  • Legal Services Markup: Met deze markup kun je aan Google aangeven dat je juridische diensten verleent en welke dat zijn.
  • Review Markup: Met deze markup kun je de reviewscore van je advocatenkantoor laten zien op de zoekresultatenpagina.
  • Name, Address, and Phone Number markup: Met deze markup kun je je contactgegevens beter zichtbaar maken.

Schema markup is een onderdeel van technische SEO en is daarom lastig te implementeren. Om het succesvol in te zetten voor je advocatenkantoor raden we je aan om dit door een goed SEO bureau te laten doen.

Je hebt alleen nooit 100% zekerheid dat Google de schema markup oppakt en laat zien op de zoekresultatenpagina. De informatie moet namelijk wel voldoen aan een aantal kwaliteitsrichtlijnen, en de kans bestaat dat het afgewezen wordt door Google.

6. Krijg meer reviews

Reviews zijn heel belangrijk voor SEO. Ze hebben een positieve invloed op je ranking en op hoe potentiële klanten je bedrijf zien. Volgens een onderzoek van Moz uit 2018, staan reviews al een hele tijd consistent in de top tien rankingfactoren voor lokale SEO.

Er is dus geen twijfel over mogelijk dat reviews echt heel zinvol zijn. Hieronder vind je drie tips om meer en betere reviews te krijgen:

  1. Geef je cliënten meerdere opties – Vraag niet elke cliënt om een review achter te laten op Google, maar geef ze ook andere opties, zoals Trustpilot. Door cliënten een keuze te geven uit meerdere platforms weet je bijna zeker dat je op in ieder geval één platform een goede review krijgt.
  2. Geef je cliënten een beetje sturing – Niet iedereen schrijft elke dag een review of is bekend met alle platforms. Wanneer je vraagt of een cliënt een review schrijft, kun je ze het beste een beetje sturen. Stel ze bijvoorbeeld een vraag die ze kunnen beantwoorden in de review.
  3. Kies het juiste moment om een review te vragen - Veel bedrijven plaatsen een reviewlink in hun e-mailhandtekening, en vaak werkt dit ook. Toch zal het resultaat beter zijn wanneer je het juiste moment afwacht. Je wilt bijvoorbeeld niet dat iemand met een slechte ervaring de reviewlink in je e-mailhandtekening ziet en een slechte review schrijft. Daarom is het beter om de momenten strategisch uit te kiezen.

Zoekmachineoptimalisatie is een onmisbaar onderdeel van een marketingstrategie voor advocatenkantoren. Wanneer je je site kan optimaliseren en hoog in de zoekresultaten kan krijgen, ben je beter zichtbaar voor potentiële klanten. Onthoud dat als ze jou niet kiezen, dan kiezen ze een concurrent.

Lees verder:

Laten we het over jouw project hebben!

Klik op de knop hieronder om een gratis strategisch gesprek in te plannen waarin we samen verschillende manieren bespreken om je bedrijf online te laten groeien.