Geplaatst op
2/5/2022

Maak een goede contentplanning met deze 5 stappen

Content
Maak een goede contentplanning met deze 5 stappen
Inhoudsopgave
inhoudsopgave

Nadat je ons vorige blog over de voordelen van een contentplanning hebt gelezen weet je waarom een contentplanning handig is voor het effectief en efficiënt delen van content. Ook weet je dat een contentplanning jou en je bedrijf meer focus, rust en houvast kan bieden. Maar hoe maak je nou zo’n contentplanning? Waar moet je beginnen? In dit artikel vertel ik je hoe wij een contentplanning opzetten voor onze klanten en voor onszelf.

Nog een keer op een rijtje: de voordelen van een contentplanning

Voordat we beginnen aan het maken van een contentplanning is het belangrijk om nog even in het kort te weten waarom een contentplanning je kan helpen:

  • Geen stress op het laatste moment want je weet al ruim van te voren wat je gaat plaatsen.
  • Je kan bewuster nadenken over wat je wilt delen en deelt daarom dingen die je echt leuk vindt.
  • Doordat je regelmatig en continu content deelt blijf je onder de aandacht van je doelgroep.
  • Door te plannen en gebruik te maken van een scheduling tool kan je makkelijk een break nemen van werk.
  • Je kan je meer focussen op de doelen die je wilt behalen.

Het maken van een contentplanning heeft dus belangrijke voordelen, maar hoe maak je er één? Ik leg de 5 stappen die wij doorgaans gebruiken hieronder in detail uit.

Stap 1: Het bepalen van je focus

Je grootste doel is waarschijnlijk het genereren van meer omzet. Dit doel kan behaald worden door bijvoorbeeld je mailinglijst uit te breiden en daar een campagne aan te koppelen, of door meer betrokkenheid en interactie op je social media te genereren. Een goede manier om dit te bereiken is door meer waardevolle content te delen. Daarom is de eerste stap bij het maken van een contentplanning het bepalen van jouw focus en doel.

Je kunt je focus bepalen door naar je kwartaal- of jaardoelen te kijken. Met deze doelen weet je waar je aandacht naar uitgaat in de komende periode. Daarnaast zijn er nog andere manieren om je focus voor een komende periode te bepalen. Je kan jezelf de volgende vragen stellen:

  • Zijn er thema’s in de komende periode waarbij je je kunt aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan diverse feestdagen of andere relevante inhakers.
  • Ga je in de aankomende periode nieuwe producten lanceren? Of wellicht een nieuwe dienst?
  • Zijn er producten of diensten die het minder goed doen en die je daarom extra onder de aandacht wilt brengen.

Door deze vragen te beantwoorden zie je direct waar jouw focus voor de komende periode ligt.

Stap 2: Een analyse van social media

Deze stap draait om jouw doelgroep. Waar bevinden zij zich en hoe bereik je hen?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden is het belangrijk om eerst duidelijk te hebben waar jij zelf het meest actief bent en waar je het meeste interactie hebt. Maak een lijst van alle kanalen waarop jij actief bent met je bedrijf. Ook wanneer je slechts 1x per maand of minder iets posts. Zit er een kanaal bij dat jij het leukste vindt? Of is er nog een kanaal dat niet optimaal benut wordt naar jouw mening? Let ook op waar je de meeste volgens en interactie hebt. Vooral de interactie is erg belangrijk. Je kunt 100.000 volgers hebben op een bepaald kanaal, maar als jouw doelgroep daar niet tussen zit zit en er weinig interactie met je posts is, dan heb je er niet veel aan.

Let op! Je hoeft niet per sé één kanaal te kiezen in je contentplanning, het is juist beter om je doelgroep te verdelen over meerdere kanalen. Wel is het belangrijk om je focus neer te leggen bij je meest succesvolle of potentiële kanaal.

Om de social media analyse compleet te maken is het goed om te kijken naar de verschillende soorten content die je tot nu toe hebt gedeeld. Kijk welk format het goed doet. Het kan ook helpen om stiekem even te kijken welke posts het goed doen bij de concurrentie of op welke kanalen je concurrentie het meest actief is.

Stap 3: Bepaal de frequentie

Bij de vorige stap hebben we gekeken naar de kanalen die bij jou of jouw bedrijf passen en welke content het hierop goed doet. Nu gaan we bepalen met welke frequentie je je content gaat delen.

Er zijn uiteraard een hoop onderzoeken geweest naar de beste frequentie om te posten op social media en welke dagen en tijdstippen optimaal zijn voor interactie. Op de website van Sprout staat een lijstje met de gemiddelde frequentie waarmee gebruikers plaatsen op het desbetreffende kanaal:

Instagram: 1 tot 2 posts per dag
Facebook: 1 post per dag
LinkedIn: 1 post per dag
Twitter: 15 tweets per dag

Er zit hier trouwens geen goed of fout in. Je moet voor jezelf bedenken wat haalbaar is. Blijf ook kijken hoe je doelgroep reageert op je frequentie. Zorgen meer posts er ook voor dat je doelgroep actiever wordt, of is er amper verschil? Deze data is belangrijk en kun je uit de statistieken halen van het desbetreffende social media kanaal om ze te monitoren.

Het mooie van het delen van content is dat je je strategie telkens weer aan kan passen. Merk je dat je iets vaker actief kunt zijn, dan doe je dat. Als blijkt dat je eigenlijk te overmoedig was omdat je niet genoeg tijd vrij kan maken om de content te maken en te delen, dan neem je een stapje terug.

Stap 4: Waardevolle content

Een contentkalender is niets zonder waardevolle content. Met jouw kennis en expertise binnen een bepaalde niche of binnen een bepaald vakgebied kan je je doelgroep enorm helpen. Hierbij hoef je niet telkens nieuwe content te maken maken, je kunt namelijk ook stukken tekst uit jouw bestaande content halen om te delen op social media.

Wat is waardevolle content?

Hoewel elke content waarde heeft, verstaan wij onder waardevolle content alle (gratis) content die jij deelt waarbij je je lezers jouw talenten, expertise of vaardigheden leert. Met welke content inspireer en informeer jij je doelgroep en breng je ze iets bij? Voor de één zijn dat wekelijkse podcasts, voor de ander zijn dat blogs of video’s.

Om vanuit je waardevolle content ideeën te halen voor je social media posts, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Welk probleem of welke vraag heeft jouw potentiële klant waardoor jouw content waardevol voor ze is?
  • Welke tips geef jij in de content die je nu al deelt?
  • Waar help je jouw ideale klant mee?
  • Wat is hetgeen wat jouw ideale klant graag wilt bereiken? Wat is zijn/haar einddoel?

Stap 5: Het vullen van je contentkalender

De laatste stap is het daadwerkelijk vullen van jouw contentkalender. Neem een lege kalender. Je kan bijvoorbeeld een papieren planner gebruiken, maar je kunt ook werken in een Excelsheet of in Google Calendar. Als je voor jezelf maar een duidelijke planning kunt maken met onderscheid tussen verschillende onderdelen.

Hieronder een aantal tips om het vullen van je contentkalender makkelijker te maken:

  • Je kunt een vast aantal posts van te voren inplannen en deze aanvullen met realtime berichten.
  • Je kunt je contentplanning direct vullen met details, maar je kan ook eerst een ruwe opzet maken.
  • Gebruik voor verschillende kanalen verschillende kleuren, maak het zo overzichtelijk mogelijk voor jezelf.
  • Vergeet de inhakers van stap 1 er niet tussendoor te plannen.
  • Wissel verschillende soorten posts af door de ene dag een tip te delen, de andere dag een behind the scenes, enzovoort.
  • Deel tenminste 1 keer per week iets uit je waardevolle content op je social media.
  • Maak gebruik van een scheduling tool om het plaatsen van content zo makkelijk mogelijk te maken.

Met deze 5 stappen heb je alle kennis die je nodig hebt om een goede contentplanning te maken. Besteed je het maken van een contentplanning liever uit? Neem dan contact op of bekijk de mogelijkheden van het contentabonnement. Mocht je liever even willen sparren over het delen van content? Plan dan 30 minuten in voor een gratis strategisch gesprek.

Lees verder:

Laten we het over jouw project hebben!

Klik op de knop hieronder om een gratis strategisch gesprek in te plannen waarin we samen verschillende manieren bespreken om je bedrijf online te laten groeien.