Geplaatst op
16/6/2022

Microcopy: kleine tekst met grote voordelen

Content
De voordelen van microcopy
Inhoudsopgave
inhoudsopgave

De kleinste stukjes tekst op je website kunnen een groot verschil maken. We hebben het hier over microcopy. Dit zijn de tekstjes bij formulieren, bij knoppen en bij meldingen op je website. Deze kunnen je helpen je gebruiker te sturen, als ze tenminste goed worden toegepast.

Wat is microcopy?

De letterlijke vertaling van het woord microcopy is ‘kleine teksten’, en dat is ook wat het is. Met het inzetten van microcopy zit je tussen copywriting en User Experience design in. Dit raakvlak wordt ook wel UX writing genoemd.

Hoewel deze kleine stukjes tekst niet veel ruimte innemen op een pagina, zijn ze gecombineerd wel een drijvende kracht om de gebruikerservaring te optimaliseren.

Microcopy kan gebruikt worden om je bezoekers te begeleiden, te informeren, over te halen, te betrekken of een fijne ervaring te bieden. Met microcopy breng je je bezoekers naar de volgende stap in hun customer journey. Je kan microcopy zien als een stemmetje dat bezoekers begeleidt en helpt bij hun reis door een website.

Hoe schrijf je goede microcopy?

Niet elk klein stukje tekst dat op een website geplaatst wordt is meteen goede microcopy. Daarvoor moet het voldoen aan een aantal eigenschappen:

  1. Goede microcopy is compact - Microcopy dient niet alleen qua hoeveelheid woorden compact te zijn, maar ook de manier waarop het geschreven is moet beknopt zijn. Er worden niet te veel worden aan vuil gemaakt en het is straight to the point.
  2. Goede microcopy heeft een duidelijk doel - Met het implementeren van de kleine stukjes tekst moeten we ons er van bewust zijn hoe het de gebruikerservaring beïnvloedt. Als de microcopy geen duidelijke toevoeging heeft, dan kan je het beter niet plaatsen.
  3. Goede microcopy is aantrekkelijk geschreven - Dat microcopy beknopt is betekent niet meteen dat het saai is. Een goede microcopy is aantrekkelijk om de gebruikerservaring leuker en innemender te maken.

Voelt het idee van microcopy nogsteeds een beetje gek en weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen, aan het einde van dit artikel krijg je nog een aantal tips voor het schrijven van de best mogelijke microcopy.

Hoe goede microcopy jou kan helpen

Met een goede en doeltreffende microcopy kan je de conversie van je website significant verhogen. Als dat niet genoeg is, maakt microcopy je website ook nog menselijker, waardoor bezoekers zich sneller op hun gemak voelen. Deze voordelen maken microcopy een subtiel maar ijzersterk wapen. Je kunt meer invloed op je bezoekers uitoefenen, vaak zonder dat ze het zelf doorhebben.

Stel dat je merkt dat veel bezoekers niet op een knop voor een vrijblijvend gesprek drukken, omdat ze denken dat ze ervoor moeten betalen. Met één simpel zinnetje help je deze aanname de winkel uit: “ons gesprek is geheel vrijblijvend, je zit nergens aan vast!”. Je zult zien dat het aantal klikken op deze knop daarna toeneemt.

Kortom, met goede microcopy maak je jouw website veel makkelijker en laagdrempeliger te navigeren en dus efficiënter.

Hoe begin ik dan?

Het klinkt natuurlijk geweldig, die microcopy, maar het lukraak plaatsen van korte zinnetjes gaat je conversie helaas niet magisch verhogen. Het is belangrijk om te kijken waar de microcopy in de customer journey past. Als de customer journey van jouw gebruiker bestaat uit een aantal belangrijke stappen, dan kan je deze stappen laagdrempeliger maken doormiddel van microcopy.

Door je customer journey goed door te nemen weet je op welke pagina je microcopy toe kan passen. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten waar op de pagina de microcopy het beste geplaatst kan worden. Je wilt de teksten juist plaatsen waar je gebruiker kijkt en scant. Eén van de beste tools hiervoor is heatmapping. Daarmee kan je zien waar jouw gebruikers met hun muis overheen gaan, waar ze op klikken en hoe ver ze gemiddeld scrollen. Dit zijn cruciale gegevens die je helpen om te bepalen waar je jouw microcopy moet plaatsen. Denk aan plekken zoals:

  • Bij een titel, boven de ‘fold’
  • Onder een menubalk
  • Als placeholder in een zoekbalk
  • Bij een converterende knop

Tot slot: 6 checks voor jouw microcopy

Heb je na dit artikel besloten om aan de slag te gaan met microcopy? Top! Als laatste hebben we nog 6 checks voor je korte en krachtige teksten:

  1. Heb je een consistente tone of voice over de gehele website? Anders voelt de gebruikerservaring niet als één geheel.
  2. Is je tekst behulpzaam en verlaagt het een drempel? Onthoud dat je met een goede microcopy je gebruikers helpt een doel te bereiken binnen je website en dat je ervoor zorgt dat eventuele drempels in dat proces verlaagd worden.
  3. Heb je het achterliggende doel duidelijk voor ogen? Weet je wat je wilt bereiken met je microcopy?
  4. Klopt het wat je communiceert met je microcopy? Is je tekst niet misleidend? Lokkertjes en valse beloften worden niet gewaardeerd door bezoekers.
  5. Is de tekst actief geschreven? Op deze manier maak je de teksten korter en duidelijker voor je gebruiker.
  6. Test alles en neem niks aan. Je weet pas of een microcopy echt werkt wanneer je deze daadwerkelijk getest hebt.

Hopelijk hebben we je met dit blog overtuigd over de wonderen van microcopy. Ben je benieuwd hoe microcopy jouw conversie kan verbeteren? Plan dan een gratis strategisch gesprek van 30 minuten in of neem contact op.

Lees verder:

Laten we het over jouw project hebben!

Klik op de knop hieronder om een gratis strategisch gesprek in te plannen waarin we samen verschillende manieren bespreken om je bedrijf online te laten groeien.