Geplaatst op
24/6/2023

SEO voor kleine bedrijven: 6 tips voor een goede SEO-strategie in 2023

SEO
SEO voor kleine bedrijven
Inhoudsopgave
inhoudsopgave

SEO is in 2023 ook weer een belangrijke manier om zoekers via Google om te zetten in klanten. Wanneer jij bovenaan komt te staan in Google en de oplossing kan bieden waar iemand naar op zoek is, is de kans groot dat dit een trouwe klant wordt. Helaas is bovenaan komen te staan in Google makkelijker gezegd dan gedaan. Toch zijn er een aantal dingen die je kan doen om als klein lokaal bedrijf sneller bovenaan te staan bij relevante zoekopdrachten. Dus ben jij benieuwd hoe jij de kans dat je bovenaan komt te staan in Google aanzienlijk kan vergroten in 2023? Lees dan vooral verder voor onze 6 tips voor een goede SEO strategie voor kleine bedrijven.

1. Maak gebruik van opkomende zoektrends

Focus je op de huidige en opkomende zoektrends wanneer je bezig bent met het opstellen of optimaliseren van je SEO strategie. Het algoritme van Google ontwikkelt constant. Hierdoor wordt het steeds makkelijker om erachter te komen waar zoekers echt naar opzoek zijn en welke keywords en -phrases je het beste op kan nemen in je strategie.

Als klein, lokaal bedrijf kan je beter inzetten op keywordmogelijkheden en contentgaps die in jouw niche actueel zijn. Inzetten op keywords met grote volumes is als klein bedrijf niet verstandig. Door te achterhalen waar jouw potentiële klanten op zoeken en rond deze specifieke vragen content aan te bieden, geef je waarde aan je bezoekers.

SEO gaat tegenwoordig voor het grootste deel over geoptimaliseerde en actuele content op je website. Wanneer je als klein bedrijf je (potentiële) klanten kan voorzien van relevante content die antwoord geeft op hun vragen, heb je het meeste kans om bovenaan te komen in zoekopdrachten waar je de hoogste conversie uit kan halen.

2. Plan content slim in

Wanneer je als klein bedrijf nog niet regelmatig content in de vorm van blogs, artikelen en klantervaringen op je website plaatst, is dit jaar het perfecte moment om hiermee te beginnen. Door regelmatig gedetailleerde content te delen zorg je voor meer vertrouwen van je (potentiële) klanten en straal je autoriteit uit. Hoewel SEO een langetermijnsinvestering is, is het plaatsen van content met een juiste strategie een goede manier om dit proces te versnellen. Hierbij kan een goede contentplanning enorm helpen.

Streef bij het delen van informatie naar voortgang binnen je niche en laat in je content je kennis en ervaring over het onderwerp naar boven komen.

3. Gebruik de juiste keywords

Veel kleine bedrijven gebruiken nog niet de juiste keywords wanneer ze een SEO strategie opzetten. Het is belangrijk om te focussen op de zogenaamde ‘long-tail keywords’ binnen je niche. Dit zijn langere en specifieke keywords met doorgaans een lager volume dat korte keywords. Omdat deze keywords specifiek zijn en een laag volume hebben is de kans dat een deel van je content als ‘ featured snippet’ verschijnt veel groter. Featured snippets zijn uitgelichte stukjes tekst bovenaan de zoekresultaten die getoond worden als Google vindt dat die content een relevant antwoord op een zoekopdracht geeft. Deze featured snippets genereren gemiddeld 12% meer verkeer dan een zoekresultaat op de eerste plaats. Deze relatief kleine optimalisatie kan dus voor een significante toename in verkeer naar je website zorgen.

Specifiekere keywords zorgen niet alleen dat de kans om als featured snippet getoond te worden groter is. Ze zorgen er ook voor dat jouw content in het algemeen beter rankt. De relevantie van de content op je website is nog steeds een belangrijke rankingfactor voor Google. Wanneer je dus optimaliseert op relevante en specifieke keywords zorg je dat jouw content als hogere kwaliteit wordt gezien dan wanneer je op algemene keywords optimaliseert.

4. Deel ervaringen van je klanten

We hebben het bij tip 2 al even kort gehad over het delen van ervaringen van je klanten. Vraag je klanten om een korte ervaring te schrijven of schrijf zelf een kort verhaaltje over de interactie met jouw klanten. Zorg dat deze klantervaringen een makkelijk vindbaar onderdeel van je website worden en deel ze ook op social media voor maximale zichtbaarheid.

Het klinkt simpel, maar het delen van klantervaringen heeft veel potentie om meer klanten naar jouw bedrijf te trekken of ze het extra zetje te geven om een product te kopen of een dienst af te nemen.

Maak het je klanten zo makkelijk mogelijk om een ervaring achter te laten. Vraag ze om hun ervaring te delen wanneer je een afgenomen dienst hebt voltooid of stuur ze automatisch een mail nadat ze een product gekocht hebben.

5. Haal het meeste uit je ‘Google Mijn Bedrijf’ pagina

Google Mijn Bedrijf is een gratis tool om bedrijfsinformatie te delen op de Google zoekpagina of op Google Maps. Wanneer deze informatie uitgebreid is ingevuld heeft het de potentie om meer verkeer naar je website te trekken. Toch zijn er veel kleine bedrijven die niet de volle potentie uit Google Mijn Bedrijf halen.

Zorg ervoor dat je je primaire keywords gebruikt in de beschrijving van je bedrijf, dat je actuele reviews hebt en dat je je diensten toevoegt en uitgebreid beschrijft. Op deze manier komt jouw bedrijfsinformatie sneller naar boven bij een relevante zoekopdracht.

6. Wees innovatief

Onze laatste tip geldt niet alleen voor SEO, maar voor alles wat je in 2023 en daarna doet. Wees innovatief. Alle informatie die je nodig hebt om je positie in Google te verbeteren is beschikbaar.

Maak bijvoorbeeld gebruik van tools die het vragen van reviews aan klanten kan automatiseren. Reviews zijn enorm belangrijk, maar vaak moeilijk te verzamelen. Er zijn verschillende tools beschikbaar waarbij je reviewmails kan versturen op basis van specifieke voorwaarden, bijvoorbeeld 2 weken na een aankoop of een dag na een afspraak.

Het enige wat zeker is over 2023 is dat het weer een onzeker jaar gaat worden. Toch is het vrij zeker dat kleine bedrijven die in 2023 de behoeften van hun (potentiële) klanten begrijpen en daar slim op in kunnen spelen de grootste kans hebben om dit jaar te groeien.

Ben jij benieuwd wat jij kan doen om in 2023 altijd een stapje voor te zijn op het gebied van SEO? Plan dan een gratis strategisch gesprek in van 30 minuten of neem contact op om de mogelijkheden door te nemen.

Lees verder:

Laten we het over jouw project hebben!

Klik op de knop hieronder om een gratis strategisch gesprek in te plannen waarin we samen verschillende manieren bespreken om je bedrijf online te laten groeien.