Geplaatst op
16/6/2022

Het verschil tussen on-page en off-page SEO

SEO
on-page SEO vs. off-page SEO
Inhoudsopgave
inhoudsopgave

SEO kan onderverdeeld worden in 2 verschillende categorieën; on-page SEO en off-page SEO. Beide zijn heel belangrijk voor het succes van je website, maar ze zijn wel enorm verschillend. Om het verschil tussen deze twee beter te begrijpen kijken we eerst naar de definitie.

Wat is on-page SEO?

On-page SEO is het optimalisatieproces van verschillende onderdelen binnen jouw website die in zekere mate invloed hebben op je ranking en/of je CTR (click through rate). Door deze onderdelen te optimaliseren vergroot je je kans dat je hoger in Google komt te staan en dat zoekers ook daadwerkelijk op je pagina klikken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • De metatitel van je pagina
  • De metabeschrijving van je pagina
  • Je headings en subheadings
  • Je URL’s en de structuur hiervan
  • Keywordoptimalisatie
  • Alt-teksten voor afbeeldingen en video’s
  • De laadtijd van de pagina’s van je website
  • De content op je pagina
  • Alle links binnen je website (interne links)

Dit zijn allemaal onderdelen binnen jouw website die je direct kan aanpassen.

Wat is off-page SEO?

Off-page SEO is het optimalisatieproces van de autoriteit van jouw domein door kwalitatieve backlinks te krijgen van andere websites.

Een goed voorbeeld van dit principe is een bad vol met badeendjes. De badeendjes staan voor jouw pagina’s, het water staat voor de hoeveelheid kwalitatieve backlinks naar jouw pagina en de hoogte van het water staat voor de autoriteit van jouw domein. Als je het water aanzet, dus als het aantal kwalitatieve backlinks toenemen, gaat het water steeds hoger staan en stijgen alle eendjes ook naar boven. Een kwalitatieve backlink heeft dus niet alleen invloed op de pagina waar deze naartoe link, maar op alle pagina’s binnen jouw domein.

De kwaliteit van deze backlinks is de belangrijkste factor, het gaat namelijk niet om het verzamelen van zo veel mogelijk links. Het is zelfs beter om 5 backlinks van hoge kwaliteit te hebben dan 50 backlinks van een lage kwaliteit.

De kwaliteit van een backlink wordt door Google gemeten in DA (domain authority) en PA (page authority). De autoriteit van het domein en van de pagina waar de backlink naar jouw pagina staat heeft dus invloed op de kwaliteit van deze link. Er zijn verschillende tools om deze twee waarden te meten.

Benieuwd hoe jouw ranking in Google verbeterd kan worden door on-page en off-page SEO? Plan dan een gratis strategisch gesprek van 30 minuten in of neem contact met ons op!

Lees verder:

Laten we het over jouw project hebben!

Klik op de knop hieronder om een gratis strategisch gesprek in te plannen waarin we samen verschillende manieren bespreken om je bedrijf online te laten groeien.