Geplaatst op
16/6/2022

On-page SEO: 5 dingen die je kan checken bij slecht presterende content

SEO
5 dingen die je kan checken bij slecht presterende content
Inhoudsopgave
inhoudsopgave

SEO is iets wat constant verandert, en daarmee verandert ook on-page SEO. Hierdoor moeten we voor goede optimalisatie nu verder denken dan alleen de paginatitel en de metabeschrijving om een pagina zo hoog mogelijk te laten ranken.

In dit artikel vind je tips over welke on-page SEO elementen je het beste na kan kijken en waar nodig kan aanpassen als je merkt dat je content minder goed presteert.

De 2 belangrijkste onderdelen van on-page SEO

On-page SEO is het optimalisatieproces van verschillende onderdelen binnen de website die effect hebben op je ranking. Naast on-page SEO is er ook nog off-page SEO, lees hier meer over de verschillen tussen deze twee. Er zijn twee belangrijke onderdelen die komen kijken bij on-page SEO:

HTML

HTML is de programmeertaal waaruit een website is opgebouwd. Een HTML element is een onderdeel van je website dat binnen de HTML gedefinieerd is. Een aantal voorbeelden van dit soort elementen zijn de paginatitel, de metabeschrijving en de alt-text van afbeeldingen en video’s.

Google gebruikt bepaalde HTML elementen om te achterhalen waar de webpagina over gaat en hoe deze gerankt moet worden voor bepaalde zoekopdrachten. Wanneer de HTML elementen niet goed gebruikt worden kunnen ze je ranking zelfs negatief beïnvloeden.

Content

De content op je website bestaat uit je geschreven tekst, je afbeeldingen en je video’s. De content die je maakt en toevoegt aan je website moet een duidelijk doel hebben, namelijk waarde geven aan je lezers. Wanneer de content op je website een duidelijk doel mist op de je website geef je je lezers niet de informatie die ze willen.

Ook is het belangrijk dat je je content schrijft met je primaire keywords in gedachten. Als je niet de focus legt op de keywords die relevant zijn voor je lezers wordt het lastig om waardevolle content aan te bieden.

5 onderdelen om na te kijken en te veranderen bij slecht presterende content

Er zijn uiteraard veel manieren om je website te optimaliseren voor zoekmachinemarketing, maar er zijn een aantal onderdelen die aanwezig en geoptimaliseerd moeten zijn op elke pagina om deze een boost te geven.

Hieronder staan 5 on-page SEO onderdelen die je na kan kijken en kan optimaliseren als blijkt dat een bepaalde pagina slechter presteert dan gemiddeld. Ook kan je deze 5 onderdelen gebruiken als een sterke fundering voor nieuwe webpagina’s.

1. Je geschreven content

Het eerste wat je na kan kijken is je geschreven content. Als je met je content je bezoekers om wil zetten in klanten is het belangrijk dat de content waardevol is voor je lezer. Dit doe je door ervoor te zorgen dat je content een duidelijke focus heeft. Daarnaast is het belangrijk dat je tekst geschreven is rond belangrijke keywords. Als je content geen duidelijke focus of waarde heeft, of als de focus van de content afwijkt van jouw niche, wordt het lastig om je lezers te betrekken, en al helemaal om ze om te zetten in klanten.

Naast de inhoud van de content is ook de structuur en leesbaarheid belangrijk. Gebruik HTML headings en subheadings om een duidelijke structuur aan je tekst te geven. Hierdoor is het makkelijker leesbaar en kan Google je webpagina makkelijker crawlen om te bepalen waar deze over gaat om de pagina vervolgens aan de juiste mensen te laten zien.

Als laatste is het belangrijk om de E-A-T methode in je achterhoofd te houden wanneer je je content schrijft en nakijkt. E-A-T staat voor expertise, authoritativeness (autoriteit) en trustworthiness (betrouwbaarheid).

2. De title tag

De title tag is een HTML-element dat de titel van de pagina bepaald. Deze titel vind je bovenaan de browser in het tabblad en bovenaan een zoekresultaat. De titel van de pagina is ook één van de onderdelen die zoekmachines gebruiken om te achterhalen waar jouw pagina over gaat. Google ziet de title tag als een kleine rankingfactor, dit betekend dat de score van de title tag een kleinere invloed heeft op je ranking. Daarom is het belangrijk om de hoogst mogelijke score te halen voor je title tag. Dit doe je door het primaire keyword één op één over te nemen in de title tag.

Stel dat jouw content gefocust is op het keyword ‘SEO voor lokale bedrijven’, dan kan de titel van de pagina bijvoorbeeld zijn: ‘SEO voor lokale bedrijven: Hoe gebruik je Google Mijn Bedrijf om meer klanten te werven’. Door je primaire keyword één op één over te nemen in de titel van de pagina zorg je ervoor dat de pagina hoger terecht komt in de zoekresultaten.

3. De URL van de pagina

De URL (uniform resource locator) is de link van een pagina. De URL heeft een belangrijke rol in zowel SEO als in de gebruikerservaring. Elke webpagina heeft een unieke URL, en het is belangrijk dat deze de juiste keywords bevat. Als je je primaire keyword op een logische manier in je URL verwerkt kan Google makkelijker en specifieker de strekking van je content, en zo ook je ranking bepalen.

Zorg er ook voor dat je URL’s kort, duidelijk en to the point. Lange en ingewikkelde URL’s zijn moeilijk om te ontcijferen voor een zoekmachine en zijn niet makkelijk te onthouden of te herkennen voor een lezer. Als je lezer een URL makkelijker kan onthouden is de kans groter dat ze een specifieke pagina opnieuw zullen bezoeken.

4. De alt text van afbeeldingen

Steeds meer bedrijven en personen die content op hun website plaatsen zien het belang in van visuele toevoegingen. Toch wordt één belangrijk onderdeel hierbij nog vaak niet optimaal benut, namelijk de alt-text van video’s en afbeeldingen. Een alt text (alternative text) is een textuele beschrijving van een afbeelding of video. Deze wordt weergeven achter de desbetreffende video of afbeelding. De meeste bezoekers zullen nooit een alt text zien, maar wanneer een foto niet goed laadt of als iemand gebruik maakt van een screenreader, dan neemt de alt text de plaats in zodat het voor de lezer duidelijk is wat je wilde laten zien.

Het is cruciaal om je alt text in te vullen en het beste neem je je primaire keyword mee in de alt text. Als je dit niet doet worden je visuele elementen namelijk niet op dit sleutelwoord geindexeerd door Google. Wanneer mensen zoeken op foto’s of video’s via Google zullen jouw visuele elementen dus niet naar boven komen.

5. Interne en externe links

Interne links zijn links naar andere pagina’s binnen jouw website. Google gebruikt interne links om de context van je pagina te begrijpen en hoe de pagina zich verhoudt met andere content binnen jouw website.

Externe links zijn links naar pagina’s binnen jouw website. Deze helpen je om vertrouwen te krijgen van je lezer door naar gerenommeerde bronnen te linken en meer informatie te bieden over complexere onderwerpen.

Blijf je on-page SEO constant optimaliseren

Het constant nakijken en optimaliseren van de content op je website is een belangrijk onderdeel van SEO. Op deze manier zorg je ervoor dat al je pagina’s altijd zo goed mogelijk presteren.

Weet je niet waar je moet beginnen of is SEO iets wat je liever uitbesteed? Plan dan een gratis strategisch gesprek van 30 minuten in of neem contact met ons op. Wij helpen je graag.

Lees verder:

Laten we het over jouw project hebben!

Klik op de knop hieronder om een gratis strategisch gesprek in te plannen waarin we samen verschillende manieren bespreken om je bedrijf online te laten groeien.